Акценти
Начало / Общество / Плевенчани почетоха паметта на Апостола

Плевенчани почетоха паметта на Апостола

Десетки плевенчани се събраха днес  пред паметника на Васил Левски, за да почетат паметта му и да склонят глави пред подвига на този велик българин, който поднесе себе си в жертва пред олтара на Отечеството и ни завеща да обичаме повече народната работа, отколкото себе си.

139 години от онзи мразовит февруарски ден, когато  дори бесилото не можа да срази страшната сила на Левски и неговият подвиг и слова чертаят пътя ни и днес.

„Голямата победа на Левски е, че накара човека със склонена главица да вдигне взор и да заяви исконното си право да бъде свободен” , каза в словото си кметът доц. Димитър Стойков. Да бъден равни на другите европейски народи зависи от нашите задружни сили  – тези думи на Дякона припомни  кметът  и подчерта, че те са  особено актуалнаи днес, когато България е равноправен член на европейското семейство и ни задължават достойно да следваме наредбата на Апостола.

Традиционно слово по повод гибелта на Апостола поднесоха и от Общински комитет „Васил Левски” . „Почитайки паметта на най-великия българин, нека си дадем равносметка кои сме ние като нация и доколко сме свободни, каза Стефка Иванова  и призова всеки, застанал срещу паметника на Апостола, да направи личната си равносметка и признае пред се бе си, изправен пред кръстопътя  житейски и политически, доколко и докъде е свободен.

В церемонията по повод 139 години от обесването на Васил Левски се включиха народни представители, общински сьветници, рьководители на държавни институции, общественици и граждани, които поднесоха венци и цветя в знак на признателност. Преди това свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...