Начало / Общество / Плевенчани подават множество сигнали срещу бездомните кучета

Плевенчани подават множество сигнали срещу бездомните кучета

Проблемът с бездомните кучета в Плевен е голям, а ежедневно постъпват сигнали за агресивни глутници и нахапани граждани. Това обясни кметът на Плевен Георг Спартански след проведената оперативка днес с ръководството на Община Плевен. От 800 до 1000 бокса ще са необходими, за да бъдат прибрани бездомните кучета от улиците на Плевен. Към момента в града, обаче, все още няма постоянен приют за бездомни животни, където те да бъдат прибирани.

Очаква се решението на Министерството на земеделието и храните, които трябва да предоставят бившата ветеринарна клиника в близост до Къртожабене за целта. Община Плевен поиска сградата, която не се използва, преди повече от година. От Държавната агенция по безопасност на храните предоставиха становище, че сградата няма да се използва от тях и тя може да бъде предоставен за нуждите на Общината, но отговор от МЗХ все още не е получен.

Градоначалникът посочи, че само за миналата седмица са заведени две дела срещу Общината от нахапани жители на Плевен. Звеното за безстопанствени животни реагира на всеки подаден сигнал, но без постоянен приют, проблемът няма как да се реши.

Той обясни още, че ще са необходими поне 100 хил. лева за започването на нов приют, което не е вариант към момента. Именно затова се изчаква решението на МЗХ, с което сградата да бъде предоставена. Георг Спартански сподели, че изхранването на животните за ден струва стотинки, а само игличките, с които се поставя упойката, за да се хване едно куче и да се обезпаразити, могат да струват няколко лева. Кастрирането на животните е еднократно, но тяхното обезпаразитяване се повтаря периодично, подчерта градоначалникът, което пък увеличава разходите от своя страна.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...