Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенчани от ромски произход започват обучение за парамедици

Плевенчани от ромски произход започват обучение за парамедици

Петима роми от Плевен ще се обучават за парамедици. Обучението им стартира на 1 декември 2017 г. и в продължение на една календарна година ще се провежда в нашия град. Това съобщиха днес на пресконференция в пресклуба на БТА Момчил Баев-експерт към Сдружение „Разнообразни и равни“, Радостин Манов – председател на УС и Веселина Кехайова – Учебен център „Прогрес и знание“, партньор на Сдружението. Сдружението „Разнообразни и равни“ съвместно с Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) реализират дейности по проект „Моделът на парамедиците от ромски произход – разширяване и утвърждаване“, финансиран от Фондация „Отворено общество“, Будапеща.

Дейностите се осъществяват на територията на градовете София и Плевен, като са фокусирани върху кварталите с компактно ромско население.

Инициативата е стартирала у нас през миналата година, когато в София са обучени 10 роми за парамедици. „Моделът се случва в ЦСМП София. Някои от обучените вече работят, при това се справят много добре, търсят ги и поощряват. Това показва, че усилията ни не са напразни“, уточни Момчил Баев. Той поясни, че през тази година обучението продължава с още 10 роми – по 5 от Плевен и София. „Столицата е центъра на страната, но искаме да разширим дейността и за това сме в Плевен. Като приключим втората година ще се насочим и към други областни градове. Целта е да запазим връзката между ромите-парамедици и техните общности“, заяви Баев.

Обучението на бъдещите парамедици ще е в лицензиран център за професионално обучение, като разходите се поемат от организацията. При завършване на обучението, участниците ще получат  диплома за придобита професионална квалификация на парамедик, който може да работи в системата на здравеопазването.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...