Начало / Видео / Плевенчани извиха кръшни хора за Празника на буквите

Плевенчани извиха кръшни хора за Празника на буквите

хора

Кръшни хора се извиха на площада в Плевен навръх 24 май. Първото хоро поведе кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, който уважи инициативата, поета от Джейлян Демирев, ръководител на клуб „Северняците“. Хората бяха част от инициативата Richmart Vintage, която цели да се направят възможно най-много клипчета на танцуващи народни танци хора, като по този начин се популяризира уникалността на страната ни. Припомняме, че идеята на създателите на това начинание е, да се покаже красотата на българския фолклор по цял свят.

хора

Още в края на април в Плевен се състоя първата инициатива в рамките на тази кампания, а седмица след това последва и втора. Те бяха организирани отново от Джейлян Демирев, а тогава плевенчани доказаха, че обичат да танцуват.

хоро
В рамките на това начинание днес, по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, в цялата страна се извиват хора, като част от кампанията, започната от Richmart. Зад това мащабно мероприятие седи бизнесменът от Русе Мартин Йорданов.

хоро

Неговата дъщеря учи в Америка и се оказало, че повечето хора там не знаят къде се намира България. Никъде по света няма такива неравноделни размери, каквито има в България и така се появява идеята за уникалните ни народни танци, чрез които да популяризираме страната навсякъде.

хоро

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...