Акценти
Начало / Икономика / Плевенчани дължат над 1 млн. лева от невнесен данък върху доходите

Плевенчани дължат над 1 млн. лева от невнесен данък върху доходите

банкноти-левовеЗа шестте месеца на 2014 г. инспекторите по приходите в Плевен са приключили общо 47 ревизии на физически лица. В двадесет от ревизионните актове установените задължения за данък върху доходите надвишават 10 хиляди лева. Допълнително разкритите приходи за ДДФЛ за първото шестмесечие в Офис на НАП Плевен  са в размер общо на  1 041 156 лева.За страната общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за същия период е 33 млн. лв.

850 физически лица, които са били ревизирани в страната в периода от януари до юни тази година са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Национална агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.

Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...