Начало / Общество / Плевенчани дискутираха върху икономическите и медийните предизвикателства, породени от пандемията

Плевенчани дискутираха върху икономическите и медийните предизвикателства, породени от пандемията

Повече от 60 участници събраха двата тематични дебата за уроците от Ковид кризата, които фондация „Съвременна плевенска медия“ (ФСПМ) организира по европейски проект, на който е координатор.

На 8 юли в арт залата на хотел „Ростов“ – Плевен се проведе дебат с представители на бизнеса, чийто водещ беше финансистът Мартин Заимов, и с журналисти, експерти по връзки с обществеността и активни граждани на тема Ковид и фалшивите новини, чийто водещ беше журналистът Ралица Ковачева. Съорганизатор на първото събитие беше Браншова бизнес камара – Плевен.

Дебатите са дейност по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ (Manage the Covid crisis with Care, reasOn, Values, unIty, soliDarity; acronym: Care on), финансиран от Европейската комисия по програма „Европа за гражданите“. Председателят на Съвета на настоятелите на ФСПМ, Иванка Ватева с кратка презентация показа темите на проведените дебати в другите партньорски държави: Гърция, Испания, Чехия, Германия, Литва и Сърбия. Идеята на проекта, закодирана в името му, е, че прилагането на европейските ценности с разум, грижа, единство и солидарност е най-ефективният начин за справяне с последиците от кризата, причинена от Covid-19 във всички сфери на живота.

Мартин Заимов спечели аудиторията с нетрадиционния си подход към темата за въздействието на коронавируса върху икономиката и предприемачеството. Той започна своята презентация с графики, представящи актуалната ситуация в Европа по отношение на заразяване и смъртност от Covid-19, показа карикатура, която го е впечатлила, според която след вълната от вируса идват една от друга по-големи вълните на срив в здравеопазването, рецесия, климатични промени, загуба на биоразнообразие, войни. С голям интерес, макар и не еднозначно бяха посрещнати твърденията му за ролята на науката и медиите, за това, че според него няма демографска катастрофа и че България не е бедна, защото в проучванията за благосъстоянието не се отчита цялата лична собственост на населението и че по принцип социологическите проучвания правят обобщения и резултатите не са еднакво валидни за различните групи. Участници в дискусията пожелаха да анализират заедно с присъстващите ситуацията в 3 сектора – пазарът на имоти, дигитализацията и селското стопанство. Макар че и трите теми са огромни по обем, разговор се получи. От него произтекоха изводи, поуки и съвети. Присъстващите се обединиха около мнението, че подобни дискусии са много необходими и би било полезно да се провеждат по-често и редовно.

Изключително богат материал представи журналистът Ралица Ковачева в презентацията си, озаглавена „Дезинформация за Ковид-19“. Госпожа Ковачева е преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет и главен редактор на независимата платформа за проверка на факти https://factcheck.bg/. Какво е определението за дезинформация, каква е разликата между дезинформация и пропаганда, защо дезинформацията за Ковид-19 работи толкова добре и как се обяснява феноменът у нас за самата пандемия да има по-малко фалшиви новини отколкото за ваксинирането. Ралица Ковачева показа конкретни заглавия, публикации и видео по темата. Тя завърши презнтацията си с изречението „Дезинформацията не е друга гледна точка“, което се е превърнало в слоган за Фактчек.

В публиката бяха и шестима ученици от редколегията на вестника на СУ „Иван Вазов“ „В@з, буки, веди“, водени от свой преподавател, които бяха много активни при задаването на въпроси. С многобройни питания диалог се получи и с други участници.

Способни ли сме да оцелеем финансово и да се справим с потока от фалшиви новини? Готови ли сме за нова вълна на зараза, която се задава откъм ъгъла? Взехме ли си поука от преживяното и от грешките? Не всички въпроси получиха отговор по време на двете събития. Но споделеното даде храна за размисъл и дебатите наистина се превърнаха в „Уроци на кризата“, какъвто е техният надслов.

В края на лятото фондация „Съвременна плевенска медия“ ще проведе още един дебат по проекта – за уроците в здравеопазването и медицинската наука.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...