Акценти
Начало / Култура / Плевенчаните от „Традиция” взеха участие в националните чествания в Панагюрище

Плевенчаните от „Традиция” взеха участие в националните чествания в Панагюрище

Плевенско участие имаше в националните чествания в Панагюрище, които се проведоха на 1 май по повод националните чествания на 140-тата годишнина от Априлското въстание. Осем представители от регионалния клон в град Плевен на Национално дружество „Традиция” взеха участие в историческата възстановка „Мъжество и саможертва“, съобщи Милен Първанов секретар на Регионален клон – Плевен на Национално дружество „Традиция“.

Споменът за Априлската епопея беше възкресен от патриотите на Национално дружество „Традиция” от регионалните клубове от цялата страна. Възстановките на славните събития от историята на България е традиция, поддържаща българския дух и почитаща паметта на героите.

възстановка Панагюрище 1jpg

Априлското въстание избухва на 20 април 1876 година (1 май по нов стил), като първата пушка гръмва в Копривщица. Център на въстанието е Панагюрище, където на 22 април е обявена свободата и е съставено привременно правителство с председател Павел Бобеков. Поради прибързаното обявяване на бунта, недостигът на оръжия и лисата на съгласуваност в действията на въстаниците, Априлското въстание не успява.

възстановка Панагюрище 1

Жестокото му потушаване и отзвука на зверствата в Европа стават повод за Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание за правото на българите да имат своя държава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България две години по-късно.

възстановка Панагюрище

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...