Акценти
Начало / Общество / Плевенчанин ще изнесе доклад пред външни министри на 57 държави във Виена

Плевенчанин ще изнесе доклад пред външни министри на 57 държави във Виена

Плевенчанинът Йордан Христов е единственият българин стигнал до последното ниво на конкурса и спечелил правото да представлява България на форума за световен ред, сигурност и сътрудничество за млади визионери   „Бъдещето на евразийската и европейската интеграция: Прогнозиране-2040 „, който ще се проведе от  4 до 8 декември в австрийската столица. Организатори на международния младежки форум са Институтът за икономически стратегии на Руската академия на науките и Международният институт за приложни системи „Анализ”, Австрия.

Участниците ще работят в три основни направления: икономическа интеграция, социално-културна интеграция и сигурност. Сред менторите ще са Сергей Борисович – руски извънреден и пълномощен посланик на Германия (1997-2004

години); заместник-министър на външните работи на Русия (1993-1996) и   Аскар Акаевич, надзор на мониторинг на риска в лаборатория за социална и политическа стабилизация на Националния изследователски университет „Висша школа по икономика“, чуждестранен член на Руската академия на науките, акад. на Киргизката академия на науките, президент на Р Киргизстан 1990-2005.

Участниците във форума ще имат уникалния шанс да вземат участие в провеждано заседание на високо равнище на Съвета на министрите на ОССЕ в двореца Хофбург на 8 декември 2017 г.. Йордан Христов, като победител в конкурса,  ще има рядката възможност да представи доклад на тази сесия. Той е първият български младеж, който не е министър, и има възможност да участва, и да изнесе доклад пред външните министри на 57 държави.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ) е най-голямата световна междуправителствена организация в областта на сигурността, която включва всички страни от Европа, САЩ и Канада и ОНД. Мандатът ѝ включва контрол над въоръжаването и утвърждаване на човешките права, свободата на пресата и честните избори. Началото й е поставено на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (CSCE), състояла се през 1975 в Хелзинки, Финландия. В нея участват 57 държави, покриващи повечето от Северното полукълбо.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...