Начало / Общество / Плевенчанин сред номинираните за принос в областта за свобода на информацията

Плевенчанин сред номинираните за принос в областта за свобода на информацията

За десети път Програма достъп до информация  ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така програмата ще отбележи 28 септември – Международния ден на правото да знам.

Тази година 42 номинирани се състезават в шест категории – четири позитивни награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Сред номинираните е и плевенчанинът  Димитър Димитров за активно упражняване на правото си по Закона за достъп до информацията, заедно с още девет граждани с активна позиция от цялата страна. Димитър Димитров от години последователно и активно ползва Закона за достъп до обществена информация, при това само и единствено в обществена полза.
През 2009 и 2010 г. той отправя 2 заявления по ЗДОИ до Община Плевен за броя, режима на ползване и прихода от вендинг автоматите за кафе в града. Въпреки че не получава изчерпателен отговор, без съмнение неговото питане, заедно с медийните публикации по темата, е повод и причина местната администрация най-после да въведе ред в разполагането на тези автомати, както и да предложи на Общинския съвет да определи такса за това.
Пак в три последователни заявления за достъп – до ОД на МВР Плевен, гражданинът Димитров търси информация, чрез която да настоява пред Община Плевен за вземане на решения в обществен интерес. Първото от тях е през 2009 г., за престъпления срещу имуществото на граждани в няколко от селата на територията на общината, известни с многото кражби и грабежи. Подробната информация, която получава, му служи за аргумент да настоява за намаляване на средствата, които се отделят от общинския бюджет за охрана в селата, тъй като това не дава очаквания ефект. Второто заявление до ОД на МВР е от 2011 г. за броя на пътно-транспортните произшествия на едно от най-невралгичните места в Плевен – Колелото за жк „Сторгозия“, тъй като една от пешеходните пътеки на него, според Димитър Димитров, е опасна за гражданите. През 2012 г. той иска нова информация по същия проблем, но с по-широк времеви обхват и периметър, след което отправи питане на сесия на Общинския съвет на 26 юли 2012 г. В резултат на това беше взето решение и поет ангажимент до началото на новата учебна година пешеходната пътека да бъде изместена, пешеходният маршрут да бъде обезопасен и направен достъпен за хора с намалена подвижност, както е по Наредба 6 на МРРБ.

В категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” номинираните са  Община Добрич и Община Мездра, Областна администрация – град Стара Загора и Областна администрация – Хасково, Изпълнителна агенция по околна среда, РИОСВ – Хасково, Национален институт за помирение и арбитраж и Административен съд – Ямбол

Номинирани за анти-награда „Катинар” са Министерство на околната среда и водите, Столична община, Община Харманли,  Службата по геодезия, картография и кадастър – Варна, Районна прокуратура-Варна, Министерски съвет, Върховен административен съд. За анти-наградата „Вързан ключ (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават Община Ямбол, Община Пловдив, Община Пазарджик, Районна прокуратура – Варна, Административен съд София – град, Министерство на отбраната.

Носителите на наградите ще бъдат обявени на церемония за Деня на правото да знам, която ще се проведе на 28 септември в София.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...