Начало / Общество / Близо 9 100 с молби за помощи за отопление

Близо 9 100 с молби за помощи за отопление

Месец преди крайният срок за подаване на молби за помощи за отопление през новия отоплителен сезон в Регионална дирекция „Социално подпомагане” са подадени 9 089 молби, съобщи днес Вацка Хорозова, директор на дирекция „Социално подпомагане”.

Най-голям е броят на желаещите на помощи за твърдо гориво, като 7 708 са молбите за получаване на парична помощ, а само 826 са пожелали да получат самото твърдо гориво. 393 са молбите за помощи за отопление с ток, 156 – за парно, и само 6 са исканите помощи за отопление с газ.

До този момент одобрените молби са 5 923. Откази са получили 1 346, като в повечето от случаите причината е заради надвишен доход, обясни Вацка Хорозова.

Крайният срок за приемане на молби за помощи за отопление е 31 октомври. Размерът на помощта за целия отоплителен сезон – от 1 ноември 2012 г. до 31 март 2013 г., е 328.60 лв. Тя се отпуска след преценка на доходното, имущественото, здравословното състояние, възрастта и семейното положение на лицата. При подаване на молба-декларацията за отпускане на помощ за отопление, кандидатите задължително трябва да заявят вида на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.

Целевата помощ за отопление се предоставя по различен начин според това с какво ще се отоплява семейството: ако е с парно – чрез превеждане на сумите на съответното топлофикационно дружество; при отопление с електроенергия или газ – в пари на правоимащото лице или семейство; с твърдо гориво – в пари на правоимащото лице или семейство или на търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката.

През миналата година около 12 000 от Плевенска област са били подпомогнати с помощи за отопление. Според Вацка Хорозова тази година бройката  може и да е по-голяма, тъй като обичайно през месец октомври рязко се увеличава броят на подадените молби.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...