Акценти
Начало / Образование / Плевенско училище посланик на Европейския парламент ще бъде домакин на събитие по проект „ФЛАГ“

Плевенско училище посланик на Европейския парламент ще бъде домакин на събитие по проект „ФЛАГ“

ДФСГ „Интелект“ – Плевен ще бъде домакин на заключителното събитие по европейски проект на сдружение „Учебна работилница Европа“, с което гимназията има дългогодишно ползотворно сътрудничество. Освен това ДФСГ „Интелект“ е училище посланик на Европейския парламент и много нейни възпитаници са активни младши посланици.

На 22 октомври, четвъртък, от 12:30 часа в концертната зала на училището ще се състои дискусия на тема „30 години от падането на Берлинската стена и 15 години източно разширяване, демократично включване на гражданите“ по проект „ФЛАГ“.

Целта на проекта, по който от септември 2019 г. работят четири неправителствени организации от Германия, Румъния и България, е да повиши осведомеността на гражданите и представителите на политиката за Европа и нейните демократични ценности и да демонстрира споделената отговорност на всички европейци. 30 години след падането на Берлинската стена и 15 години от разширяването на ЕС на изток възниква въпросът „Смяна на знамето или показване/развяване на знамето“. Национализмът, популизмът и скептицизъм към Европа са актуални предизвикателства пред всички страни членки – и на Изток, и на Запад. Ето защо партньорите по проекта потърсиха методи и начини да ангажират гражданите в своите страни да помислят за бъдещето на Европа, да споделят мислите си за състоянието на общността, на демокрацията, на изконните европейски ценности, включително в своя град. В Плевен бяха получени десетки отговори от активни граждани на въпросите: Как оценявате състоянието на демокрацията във вашата страна 30 години след демократичната промяна?,  Как оценявате нивото на солидарност в Европа?, Европа порасна ли заедно?, Какви очаквания са изпълнени? Какви пожелания останаха отворени?, За какво бихте развяли флага днес и бихте излезли на улицата?

Тези въпроси ще бъдат отправени и към младите хора в залата на ДФСГ „Интелект“ – Плевен този четвъртък. Преди това присъстващите ще бъдат приветствани от председателя на сдружение „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова и ще изгледат презентацията „Историята на знамето“. Те ще чуят личните спомени и емоции на журналиста Николай Колев от пребиваването му в Западна Германия преди 1989 г. и от посещението му в Берлин след падането на Стената. Ученици от гимназията ще прочетат две от есетата, наградени в конкурса по проекта и ще дискутират по повдигнатите в тях теми и въпроси.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...