Акценти
Начало / Култура / Плевенско участие в изложбата „Нестор Марков – будителят” в София

Плевенско участие в изложбата „Нестор Марков – будителят” в София

На 10 януари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе открита изложбата „Нестор Марков – будителят“, посветена на 180 години от рождението му. НЧ „Съгласие 1869″, заедно с Регионален исторически музей – Плевен, са  сред организациите, допринесли за осъществяването на изложбата, наред с Институт за исторически изследвания, Централна библиотека, Институт за български език „Проф. Л. Андрейчин“, Институт по математика и информатика – всички те към БАН, Съюз на математиците в България и др.

При откриването на изложбата доц. д-р Красимира Александрова – директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза приноса на Нестор Марков за развитието на научната общност в България. Изказаха се акад. Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България, акад. Веселин Дренски – председател на Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН и проф. д.ф.н. Мария Младенова от УниБИТ, автор на биоблиография за Нестор Марков. Биобилиографията беше представена в Плевен в Деня на българските будители в РИМ – Плевен, като изданието е по проект на РИМ – Плевен, в партньорство с НЧ „Съгласие 1869″. Заедно с нея плевенската общественост видя и учебници и книги от края на миналия век, притежание на библиотеките на двата културни института.

По време на откриването на изложбата за Нестор Марков в столицата бе представен и сборникът със статии от юбилейната сесия, посветена на Нестор Марков и проведена на 24.11.2016 г. За сборника разказа съставителката му проф. Диана Благоева, заместник-председател на Института за български език на БАН. В този сборник е поместен и доклад на секретаря на НЧ „Съгласие 1869″ Маргарита Лазарова – Проектът „Възрожденецът Нестор Марков и плевенските будители“ – създаване, реализация, резултати.

Изложбата е отворена за посетители до 31 януари 2017 г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...