Акценти
Начало / Култура / Плевенско сдружение прави възстановка на връщането на сабята на Осман паша със средства от Община Плевен

Плевенско сдружение прави възстановка на връщането на сабята на Осман паша със средства от Община Плевен

къща музей

Сдружение „ІV-ти пехотен плевенски полк” – Плевен кандидатства с проект пред Община Плевен и получи финансиране за изпълнението на проекта „Връщане сабята на Осман паша”. Голяма част от членовете на сдружението са и членове на „Васил Ганчев Плевналията” – регионален клуб към Национално дружество „Традиция”.

Основната цел на проекта е съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство, е посочено в представянето на проекта. Той ще пресъздаде част от славните събития, разиграли се край Плевен  през есента на 1877 г.  и изиграли съществена роля за Освобождението на България.

Участниците от сдружение „ІV-ти пехотен плевенски полк” ще подготвят и представят възстановка на плевяването на Осман паша, който след  епични битки прави неуспешен опит да се изтегли от Плевен към София. Той бива разгромен и ранен се предава на руските части, след което Император Александър ІІ с рицарски жест, му връща сабята в знак на уважение. Възстановката на историческото събитие ще се проведе на 10 декември 2014 г. в парка на къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ” в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...