Начало / Общество / Плевенско сдружение излезе с декларация по повод опазването на въздушното пространство на страната

Плевенско сдружение излезе с декларация по повод опазването на въздушното пространство на страната

Представителите на плевенското Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ изказаха чрез декларация своите притеснения за въздушното пространство на България. Повод за декларацията е коментираната през последните дни идея след изтичането на техническия ресурс на нашите самолети „Миг – 29“ и поради липсата на финансови средства за неговото удължаване или закупуване на нови изтребители, охраната на българското въздушно пространство да бъде предадено на гръцките ВВС.
Председателят на Сдружението о.з. подп. Радослав Георгиев изказа своето мнение пред медиите, че е необходимо закупуването на нови самолети, а не втора употреба. Той допълни, че идеята, която се обмисля в момента, е недопустима. Представителите на Сдружението допълниха, че никога досега не е имало такова явно незачитане на суверенитета на държавата. Те бяха категорични, че е недопустимо един главнокомандващ да не знае какво се случва в държавата и да прави противоречиви изявления относно случващото се. Ако до скоро се подигравахме на Македония, че е територия от три държави, която се е самообявила за държава, то скоро България ще се превърне от държава само в територия, допълниха членовете на Сдружението.
Според представените до тук намерения на Министерството на отбраната от 1.01.2017 година има реална възможност гръцкият ВВС да опазва въздушното ни пространство, тъй като това е допустимо за страните членки на НАТО, макар че по закон не би трябва друга държава да охранява страната ни. В тази връзка Радослав Георгиев изказа притесненията си, че с оглед на интензивната намеса от турска страна през последните години, не би се изненадал именно от там да бъдат военновъздушните сили, които ще опазват България.
Ако все пак се стигне до такова партньорство с някоя от страните членки на НАТО и се наложи те да опазват въздушното ни пространство, от Сдружението са готови да инициират подписка за събиране на средства за закупуване на нужните на България самолети. Идеята е, ако държавата декларира, че няма средства за закупуването на изтребителите, средствата да бъдат събрани чрез дарения от физически и юридически лица.
Георгиев сподели, че и още едно тяхно опасение се е сбъднало. В началото на тази година от Сдружението излязоха с декларация, в която област Плевен се обявява за зона свободна от чужда бойна техника и военни формирования. Тогава настаняването на чужда военна техника на територията на страната беше чисто теоретично, но само няколко месеца по-късно, то вече е факт. Именно за това от Сдружението ще внесат другата седмица тази декларация до президента на Република България Росен Плевнелиев, министър–председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...