Акценти
Начало / Образование / Плевенско сдружение е партньор в международен проект, посветен на предстоящите избори за ЕП

Плевенско сдружение е партньор в международен проект, посветен на предстоящите избори за ЕП

Сдружение „Учебна работилница Европа“ започна работа по нов проект -„Участие на гражданите в Европа – европейски избори и оформяне на бъдещето“ (ИЗБОР)”, финансиран от Европейската комисия, по програма „Европа за гражданите“.  Включването на плевенското НПО има подкрепата на Община Плевен и затова в работната група, която ще представлява града ни в дейностите по проекта, участва секретарят на Общината, Паулина Кирова.

Координатор на проекта е сдружение „Правото в Европа”, Йена, Германия, а останалите партньори са от Гърция и Белгия. Работата по проекта започна през юли 2018 г. и ще приключи през октомври 2019 г.

Цел на проект ИЗБОР е в партньорските страни да се обсъждат процесите на вземане на решения на общинско, национално и европейско ниво. Ще се подобрят знанията за решенията на равнище ЕС и за различните форми на гражданско участие. Участието на гражданите е ключов фактор за бъдещата жизнеспособност на Европа. Развитието и формирането на национална и европейска идентичност са цели на проекта. Чрез четирите международни конференции – в Мехелен, Плевен, Атина и Йена, ИЗБОР получава както транснационално, така и местно измерение. Тези конференции ще се съпътстват от улични дейности, граждански проучвания, онлайн дейности и радио-кампании. Това особено засяга не-избирателите и евроскептиците. Международните конференции са посветени на теми, които са от особено значение във всеки град – където от една страна местните избори, а от друга предстоящите европейски избори са във фокус. А дебатите, с публичния си ефект ще мотивират гражданите да упражняват своята отговорност чрез гражданско участие и избирателна активност.

Плевен ще е домакин на третата конференция точно преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г. В нашия град ще се обсъждат най-новите преживявания с участието на гражданите и настроенията по време на изборите. Със своите съпътстващи събития (радио кампания, интервюта и действия по улиците) проект ИЗБОР ще допринесе за създаването на европейска идентичност с респект, както и с културно и езиково многообразие.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...