Акценти
Начало / Любопитно / Плевенско заведение е дом на трите “най-” пъзела

Плевенско заведение е дом на трите “най-” пъзела

Плевенчанката Венелина Вънова е добре позната на всички запалени пъзелоредачи, при това далеч извън рамките на града. Дамата стана известна в национален мащаб, когато преди време нареди за 66 дни най-големия за момента пъзел в света – “Живот”, от 24 хиляди части. Рекордът, обаче, не беше признат от Гинес, тъй като тогава беше дадена заявка за производство на още по-голяма сглобяема картина – от над 32 хиляди парченца. Цялото заведение, което Вени стопанисва, е в пъзели – кой от кой по-красиви и интересни, всеки със своя история. Именно заради пъзелите и за да открие официално най-големия от тях, в ресторанта тогава беше лично световно известният музикант Васко Василев. Така Вени подрежда трите най-  пъзела в света – най-големият, най-малкият и най-трудният.

Най-големият е от 32 хиляди части, той е най-новият регистриран, но в заведението на Вени е и предишният най-голям – пъзелът “Живот” от 24 хиляди части. Най-малкият е от 1000 части, той е и с най-малки размери – 28 на 39 сантиметра.

Най-трудният е от 529 части, но доста може да поизпоти всеки любител на пъзели. Представлява еднаква картина и от двете страни, т.е. на половината парченца лицата им са надолу и пъзелът може да се обръща, за това по сложност е като 4-хиляден.

За Венелина всеки пъзел има своята красота, но най-впечатляващ, според нея, е “Живот”, в който признава, че е вложила много сърце. Производителите – испанска фирма, са събрали много картини от 90-те години насам, обработили са ги компютърно и са създали тяхната визия за живота – затова и се казва “Живот – голямото предизвикателство”. Другият, по-нов рекордьор на Гинес, представлява 32 картини, от което малко се губи мащаба, смята плевенчанката.

– Имала ли си любопитни случки с някои от пъзелите?

– Тези любопитни случки са свързани най-вече с някоя изгубена част. Почти във всеки пъзел при реденето накрая се вижда, че някоя част липсва и започва едно огромно търсене. При реденето за Гинес на “Живот” също имаше такава случка с една частица, но тя – слава богу, излезе буквално в деня преди да свърша официално нареждането. На гиганта липсват пък две части – едната е видна за всички, другата е тайна. Такива отделни части могат да се поръчват и доставят от производителя, но аз нарочно не го направих – за да се вижда, че е пъзел, а не плакат. Щом частица е изгубена, я оставям така – значи така е трябвало, и това ми е като подпис.

– Имаше ли кандидати, които да представят някъде двата най-големи пъзела?

– “Живот” е нареден на три места в България – освен плевенския, има нареден в Бургас и в Карлово. Интересното е, че и двамата запалянковци са мъже – в Бургас пъзелоредачът е пожарникар, а карловският ми искаше съвет как да го залепи. А от този, гиганта – не знам да има друг в България. За много от хората, с които кореспондирам в интернет, е страст да наредят повече картини – пъзел от хиляда части се реди за дни и те имат колекции – от локомотиви, автомобили и други различни теми. Слагат пъзелите в рамка и си ги гледат. Аз не знам колко пъзела съм наредила досега, но имам много за редене. Някои от тях са подарък от близки хора, други са от новите ми интернет приятели – любители на пъзелите като мен. Чакаят ме 6-хилядник с Наполеон и Жозефина, 3-4 пъзела по 4 хиляди части, едва в началото пък съм на реденето на “Тайната вечеря”.

– След като си наредила вече най-големия, най-малкия и най-сложния пъзел кое би било предизвикателство за теб?

– Може би някакво състезание на тема пъзелоредене. Но по принцип удоволствието е да пребориш пъзела, това е една главоблъсканица, която трябва да решиш. Това е като кръстословица или судоку, само че там няма резултат след това – решаваш я и това е, няма нещо, на което да седиш и да му се възхищаваш. Докато хората, с които си кореспондирам, точно заради това редят пъзели – влагат много от себе си и след това се възхищават на сътвореното. Така е и при мен. Още повече, че няма нито едно друго място в България, където могат да се видят заедно двата най-големи пъзела, и то изложени по този начин, освен в нашето семейно заведение в Плевен. Дори и да ги е подредил някой, то е вкъщи, а не можеш да отидеш у човека и да поискаш да влезеш и да видиш пъзела. Аз съм ги показала на хората и всеки, който иска, може да дойде и съвсем спокойно да им се порадва.

Именно пъзелите, вкусната кухня и обслужването пък са нещата, които са причина плевенската пицария да бъде включена в предстоящия да излезе справочник за 50-те най-атрактивни заведения в България. При това “Синьорина” е в топ листата на организаторите на инициативата, които са пловдивчани.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...