Начало / Общество / Плевенското Сдружение „Артилерия“ предлага практически мерки във връзка с бежанския поток

Плевенското Сдружение „Артилерия“ предлага практически мерки във връзка с бежанския поток

От Сдружение „Артилерия – ген. Вл. Вазов“ – Плевен излязоха с предложение във връзка с повишената опасност от драстично увеличаване на бежанския поток и заздравяване контрола на местната власт и с цел проверка регистрацията на живеещите в населените места, а също така и за актуализиране на избирателните списъци за изборите през тази година. Едно от техните предложения е, в най-кратък срок във всички населени места на държавата, кметовете съвместно с младши политически инспектори или други служители на МВР, да проверят регистрацията на живеещите за привеждането и в съответствие със Закона за гражданската регистрация, обясни председателят на Сдружението о.р. подп. инж. Радослав Георгиев. По негови думи особено внимание трябва да се обърне на временно прибиваващите – гости, на работа, лечение.
От Сдружението предлагат още кметовете и младши полицейски инспектори да организират във всяка Община система за контрол и предоставяне на сведения в РПУ на МВР за временно пребиваващите в населеното място – цел, срок, адрес. Писмото с практическите мерки е изпратено до председателя на Министерски съвет, областния управител на Плевен и кмета на община Плевен.
Радослав Георгиев поясни, че от Сдружението са готови да окажат съдействие при организирането и провеждането на тези проверки, като могат да отидат и на място в по-малките населени места. „Само един слаб организатор е способен да каже, че това ще се реализира трудно”, коментира Георгиев по повод отправените предложения.
От своя страна полк. от резерва Валери Димитров, бивш началник на полицията и член на Сдружението, заяви, че в България понятието превенция се случва само на хартия. „Нещата се случват, когато вече е късно, а това е разследване, а не превенция”, каза Димитров. Той допълни, че кварталният е длъжен да познава живеещите в района. „Най-големият проблем е преди избори, защото някой не си е свършил работата преди това”, коментира още полковникът. Той посочи, че в редиците на Сдружението има хора с достатъчно добра компетенция, които могат да свършат работа, но всичко е въпрос на организация. По негови думи хората трябва да бъдат разтърсени и събудени, защото българите обичат да си поспиват.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...