Акценти
Начало / Крими / Плевенски фотограф осъди федерация за ползване на снимки без негово разрешение

Плевенски фотограф осъди федерация за ползване на снимки без негово разрешение

Плевенски фотограф осъди Българската стънт федерация за ползване на снимки без негово разрешение. Той ще получи обезщетение от 2000 лв.. Решението е на Окръжен съд – Велико Търново, а делото е заведено по Закона за авторското право и сродните му права, пише „Дарик“.

В исковата си молба до съда мъжът пише, че на 16 август 2013 г. открил, че 14 негови снимки, които той качил в профила си във фейсбук с неговото име, били взети и публикувани на профилната страница, също във фейсбук, на събитие, организирано от федерацията. Върху фотосите обаче била поставена емблемата на федерацията. Тези снимки фотографът открил и на страницата на организацията, като отново на мястото на неговото име, открил логото на ответника като автор. Снимките били създадени на 15 юни 2013 г. на организирано от федерацията атрактивно събитие във Велико Търново, на което присъствал ищецът.

От своя страна от федерацията оспорват иска на фотографа, защото снимките не били обект на авторска закрила. За да се вписват в нормата на чл. 5 от ЗАПСП, те следвало да са резултат на творческа дейност. В казуса се отнасяло до любителски снимки, качени във фейсбук. Съдебният състав е отхвърлил тези мотиви и е определил като основателен предявения от фотографа иск.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...