Акценти
Начало / Образование / Плевенски ученици философстват в конференцията „Човек – свят” в Бургас

Плевенски ученици философстват в конференцията „Човек – свят” в Бургас

Плевенски ученици философстват в 13 –тата ученическа философска конференция „Човек – свят”, която се провежда днес, 21 март, в СОУ „Епископ Константин Преславски“ в Бургас, информират от пресцентъра на Общината. Сред традиционните организатори на проявата са Община Бургас и Регионалният инспекторат на образованието. Работата на конференцията протича в три възрастови групи:

– За учениците от IV и V клас задачата преминава под мотото „Приказки с неочакван край“, като състезателите трябва да довършат приказка по избор, като акцентират върху морални качества и духовни ценности;

– Учениците в VI и VII клас представят проекти на тема „Опиши своя свят с думите  небе – земя – въздух – огън – вода, добро – зло“;

– Най-големите участници – в групата IX – XII клас имат защита на есета, разкази, разсъждения, по задени на предишната философска конференция теми, при което се оценява тяхната философска образованост, гражданска позиция, самостоятелност, убедителност и оригиналност при представяне и защита на темата, участие в дискусиите.

В тазгодишното издание на конференцията своето желание за участие са заявили над 100 ученици, обучаващи се в 40 училища от 16 области на страната, в това число и от езиковите гимназии в Кърджали, Ямбол, Разград, хуманитарните и математическите гимназии в Сливен и Варна, училища от Пловдив, Плевен, Добрич, Горна Оряховица, Севлиево и др. Традиционно много силно е и бургаското участие – 13 училища от града се включват в събитието. Уменията на учениците са оценявани от компетентно жури, в което има експерти от Министерството на образованието и науката, водещи преподаватели по философия от Софийския и Великотърновския университети, както и от едни от най-добрите бургаски учители по български език и литература и философия.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...