Акценти
Начало / Спорт / Плевенски ученик ще участва на европейско по билярд

Плевенски ученик ще участва на европейско по билярд

билярд
Снимка: личен архив

Антон Златев е ученик в 11 клас на СОУ „Иван Вазов” в Плевен  и е сред младите надежди на Българската федерация по билярд. През 2013 г. е записал в  актива си победа над настоящия европейски шампион за юноши на стрейт и вице световен шампион за 2013 та – полякът Себастиян Батковски.  Нашето момче успя да се наложи над противника си с впечатляващия резултат 7:3 по време на Европейското първенство в Босна в дисциплината 8-ма топка. Златев приключи участието си на 9-то място от 46 състезатели, като само една точка не му достигна да се бори за медал.

През тази година Антон Златев ще представи страната ни на Европейското първенство за юноши  по билярд, което ще се състои от 1 до 9 август в Порторош, Словения. От Българската федерация по биляр залагат големи надежди за европейска титла на Антон и за извоюване на квота за страната ни за Световното първенство, научихме от президента на родната федерация по билярд Иван Каменарски. За да участва във европейския турнир обаче, са му нужни 2 000 лв. Половината от тези средства ще бъдат осигурени от Федерацията. Момчето търси помощ за събиране на останалата сума. От Федерацията са внесли писмо до Община Плевен, с молба за финансова подкрепа.

Преди важния европейски турнир Антон Златев ще има няколко други участия в международни турнири. От 14 до 16 февруари той ще играе на турнир  в Македония. Българският отбор по билярд там ще бъде в състав от 15 състезатели, които ще мерят сили с над 100 играчи от цяла Европа. След това в календара идва ред на участие в Републиканско първенство за мъже и юноши.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...