Акценти
Начало / Култура / Плевенски творци се събраха за представянето на новия брой на алманах „Мизия“

Плевенски творци се събраха за представянето на новия брой на алманах „Мизия“

Новото издание на алманах „Мизия“ бе представено пред плевенска публика в ХГ „Дарение Светлин Русев”. Презентацията на новия брой реализираха рецензентът Росен Хаджиев, който направи кратък литературен анализ, а рубриките в него представиха Илко Иларионов, Иван Стефанов, Лалка Павлова, Яна Върбева, Албена Декова и Петко Спасов.
Представянето на алманах „Мизия” започна с участието на детски хор „Звъника“, а след това музикален поздрав поднесоха и ученици от Националната гимназия по изкуствата „П.Пипков”.

хор Звъника
Водещата на програмата – Христина Комаревска, припомни кратка историческа справка за алманаха. Той е печатен орган на Дружеството на писателите, което е създадено през 1978 г. като подразделение на СБИ. Първият брой на алманаха излиза през 1983 г., а главен редактор е Михаил Василев, като в редакционната колегия влизат Александър Муратов, Величко Петков, Георги Константинов, Георги Мишев, Калин Донков, Климент Начев, Марко Семов, Хинко Георгиев и Светлин Русев, който илюстрира изцяло списанието с цветни репродукции. На корицата на този първи брой е картината му „Клетва”. В този си вид като издание за литература, изкуство и публицистика, финансирано от СБП, то излиза до 1990 г.

Алманах Мизия представяне

Новите обществени промени и реорганизацията на творческите съюзи и издателства налагат спирането на „Мизия”. Възстановяването става през 1997 г. след осемгодишно прекъсване. Георги Стойков, председател на плевенското дружество, се заема с редакторската работа, като запазва рубриките на алманаха. От тогава до сега алманах „Мизия” излиза с финансовата помощ на Община Плевен.

Алманах Мизия
Историята на алманах „Мизия” е отражение на живота в град с принос в националното културно пространство в продължение на десетилетия, допълни още Христина Комаревска. В различните жанрове са утвърждавали имената си автори, придобили национална известност и с принос в литературната история не само на Плевен, припомни още тя.

Алманах Мизия представяне
Тази година алманах „Мизия” включва творческите изяви на над 40 автора, разпределени в рубриките: Памет, Юбилеи, Поезия, Проза, Есеистика, Литературна критика, Произведения за деца, Хумор и сатира. Специално място е отделено на юбилеите на културните институти в града ни през миналата година. Място в тази рубрика са намерили няколко годишнини, отпразнувани през миналата година – 200 години от рождението на Анастасия Димитрова и 175 години от откриването на първото девическо училище в България, 125 години от откриването на Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски” и 25 години от откриването на ДФСГ „Интелект”. Десетата международна писателска среща „Побратимени светове“ също е намерила място в изданието. В нея са представени авторите от няколко държави, които взеха участие в срещата.

хор Звъника
Обзорът на литературната продукция е изготвен от Татяна Любенова. Илюстратор на изданието е Иван Стефанов. Архитект по професия, но участвал в десетки изложби за архитектура, живопис, скулптура, графика и в повече от сто и петдесет наши и международни конкурса. Стотици сгради са изградени по негови проекти, но той пише и къси разкази. Член е на Съюза на независимите писатели в България и на Дружеството на писателите – Плевен.

Алманах Мизия представяне

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...