Акценти
Начало / Спорт / Плевенски талант – голмайстор на първенство в Англия

Плевенски талант – голмайстор на първенство в Англия

футболен талант
Николай Тодоров (третият отдясно наляво прав) с отбора си в „Брукхаус футбол академи”.

Плевенският футболен талант – Николай Тодоров, е сред обучаващите се в „Брукхаус колидж” футболисти от три континента. За Коледните празници 17-годишният юноша бе при семейството си в Плевен, а infopleven имаше възможността да разговаря с него за обучението му в Англия.

Играещият преди години във ФК „Плевен” Николай се яви през 2009 година на кастинг за футболни наланти, който се проведе в София. Специалисти от футболната академия Брукхаус от шест години провеждат подобни кастинги на три континента – Европа, Азия и Африка, а най-добрите порлучават стипендия за обучението си в престижния английски колеж. Тогава Николай впечатлява с уменията си на 14-годишен футболист, но получава предложение за 40% стипендия. Годишната такса за обучение в „Брукхаус академи” е 25 000 паунда,сума – непосилна за неговото семейство и родителите се отказват от това да изпратят сина си в меката за футболни таланти. На следващата година момчето получава покана да се яви на кастинга, но отказва.

Отказът обаче не обезкуражава мениджърът и старши треньор на футболната академия Бен Уотс, който продължава да следи развитието на футболиста в България. През 2012 година семейството получава от колежа официална покана за явяване на кастинг. Така след 5-дневни тренировки, двустранни игри, изпит по езикова култура и по математика Николай Тодоров спечелва пълна стипендия за обучевие на Острова.

Когато го срещаме в Плевен, той има зад гърба си вече едногодишно обучение и бяскава футболна кариера. Играе в първия отбор на колежа и в четири първенства. Към момента е голмайстор и вече е подобрил рекорда от 18 гола за сезон, тъй като на полусезона има в актива си 20 попадения за своя отбор. В него са 21 момчета от различни страни от три континента – нигериец, индиец, англичени, руснак, германец и т.н., изброява ни момчето. Всеки един от тях има желанието да е първи и да развива футболните си умения. За да се наложи в тази професия в някой от големите отбори.

Явните умения на плевенския футболен талант пък кара мениджърите на три големи тима в Англия – „Кристъл палас”, „Нортхемптън” и „Рединг” да проявят интерес към юношата от България. И на трите оферти към момента Николай Тодоров е отказал, защото, по негови думи, има още какво да учи, тренира и развива в престижната академия за футболисти. През тази година той ще навърши 18 години и вече сам ще има възможността да избира в кой мъжки английски футболен отбор да изяви своите качества. А има и право на още една година стипендия за обучение в академията, където ще учи и тренира в конкуренцията на свои връстници.

 Текст Иво Тодоров

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...