Начало / Образование / Плевенски преподаватели продължават работа по проект, свързан с културното и лингвистичното многообразие в Европа

Плевенски преподаватели продължават работа по проект, свързан с културното и лингвистичното многообразие в Европа

В периода 9 – 13 октомври, българска делегация от  ДГ „Юнско въстание“, водена от доц. д-р Теодора Вълова, дп, координатор на проекта, Румяна Кирилова – ръководител на проекта и директор на детската градина, и учителките Красимира Михайлова и Боряна Вачкова, осъществи четвъртата транснационална визита по проект на Еразъм + „Art links borders“ в гр. Клуж- Напока – Румъния. Домакин на визитата беше училището по визуални изкуства – Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”. Целта на проекта е овладяване на английски език чрез интегрирането на предметно съдържание в езиковото обучение. Гостите, заедно с партньорите от Италия, Испания и Литва, бяха сърдечно посрещнати в училището, където се запознаха с румънската образователна система. Международните екипи участваха в курсове по „Еволюция на изкуството“, „Керамика“ и интердисциплинарни науки, изнесени от учители по съответните предмети и университетски  преподаватели. Домакините организираха обучителни модули – по керамика, изработване на мозайка и книга, текстилен дизайн и графика, чрез които представиха съдържателно-езиковото интегрирано обучение. При посещението в хореографското училище, в реална среда, беше наблюдавано преподаването на елементи от балетното изкуство и модерни танци, съчетано с повишаване на езиковите знания и речевите умения по английски език.

Основните  идеи  на  този чуждоезиков подход придобиват нарастваща популярност през последните двадесет години. Те се позовават на паралелното интегрирано изучаване на чужд език и учебно съдържание (което няма лингвистична насоченост) с цел развитие на знанията и уменията на обучаваните както в сферата на езика, така и по съответния предмет.

По време на визитата, освен професионални педагогически компететентности за преподаване, участниците в проекта имаха възможност да проследят ефекта от възпитанието и развитието на културните познания на учениците.

Участниците в транснационалната среща се обединиха около идеите, че изкуството оказва изключително важна роля в развитието на децата. Освен, че развива творческото мислене, то подобрява двигателната активност, развива умения за решаване на проблеми, насърчава себеизразяването. Едновременно би могло с успех да се използва при работа с деца с обучителни трудности. Изкуството насърчава разбиране за собствената култура и усещането за идентичност, изгражда отворени нагласи и уважение към разнообразието в различните култури. Всички дейности, които бяха наблюдавани и практикувани, могат да бъдат успешно приложени в условията на предучилищното образование в България.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...