Акценти
Начало / Общество / Плевенски пожарникари бяха на обучение в Кълъраш

Плевенски пожарникари бяха на обучение в Кълъраш

Служители в плевенската Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” заедно с колегите си от Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Силистра и Русе проведоха съвместно учебно командно-щабно занятие за общи действия при извънредни ситуации по поречието на река Дунав. Инициативата е в рамките на Стратегическия проект „RISK” по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България. Домакин на командно-щабното занятие бе румънският град Кълъраш, уточняват от пресцентъра на МВР.

Различни по сила и въздействие изпитания трябваше да преодоляват в рамките на пет дни българските и румънските пожарникари. Учебната седмица започна с мащабно наводнение в Югозападна Румъния. Водната стихия „потопи” няколко селища, а стотици хора бяха евакуирани в специално изградени лагери. Веднага след получаването на искането за помощ, българските екипи се отзоваха и помогнаха за транспортирането и настаняването на пострадалите от град Бекет. На по-късен етап те се включиха и в отводняването на десетки засегнати частни и стопански постройки на територията на бедстващата област Долж.

Два дни след наводнението, в рамките на прогресивно развиващата се учебна ситуация, около Вранча възникна земетресение с магнитуд 6.8 по Рихтер. В резултат бяха регистрирани огромни инфраструктурни разрушения в Букурещ, Гюргево, Зимнич, Силистра, Тутракан и Добрич. Според учебния сценарий стотици българи и румънци останаха затрупани от срутените сгради, а в десетки промишлени предприятия възникнаха последващи химически аварии и пожари.

Разиграването на тези учебни ситуации позволи на експертите от двете страни да оценят в реално време как се прилагат разработените съвместни оперативни процедури за действие при извънредни ситуации, засягащи територията и на двете страни. Командно-щабното занятие показа на практика и как функционират комуникационните и логистичните връзки между оперативните звена на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и Генералния инспекторат за извънредни ситуации.
Стратегическият проект „Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав” предвижда крайдунавските области от България и Румъния да получат съвременна пожарна техника и оборудване. В рамките на проекта вече бе изготвен общ речник на оперативните термини, в който са включени обяснения на специалната терминология на български, румънски и английски езици.

Домакин на следващата среща през април ще бъде област Видин. Тогава ще бъдат разиграни допълнителни учебни ситуации.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...