Акценти
Начало / Култура / Плевенски музеи с експонати в изложбата, открита днес в парламента

Плевенски музеи с експонати в изложбата, открита днес в парламента

Две оригинални писма на Васил Левски от фонда на дирекция „Военоисторически музеи” в Плевен и гипсова скулптурна композиция на Левски и неговия съратник от Плевен Данаил Попов, създадена от Владимир Гиновски през 1983 г. от ХГ „Илия Бешков” и материали от Регионалния исторически музей в Плевен са сред експонатите в изложбата „Безсмъртието на българския дух”, представена днес в Народното събрание. Изложбата е по повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев.

Председателят на парламента Цецка Цачева, която е патрон на честванията, посочи при откриването, че експозицията представя ценни за българския народ реликви. Тя благодари за съдействието на Общобългарския комитет „Васил Левски”, Общонародната фондация „Христо Ботйов”, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и на музеите, предоставили експонатите. Цецка Цачева съобщи, че гражданите могат да разгледат изложбата в събота, 20 февруари, в Деня на отворени врати.

Председателят на Народното събрание подчерта, че Априлското въстание е нашата национална революция, а Васил Левски е нейният идеолог, теоритик и стратег. Той подготвя българския народ за нея, защото смята, че тя трябва да е дело на целия народ. След гибелта на Левски  делото му става постоянен рефрен в творчеството на Ботев. Цецка Цачева припомни, че през 1876 г., когато България е пред прага на априлските събития, Ботев създава „Стенни календар за 1876 г. с портрета на Дякона Василия Левски”, където помества в окончателната си редакция стихотворението „Обесването на  Васил Левски” и така за първи път българите се докосват до поетичния образ на Левски чрез великата творба на най-гениалния български поет

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...