Начало / Образование / Плевенски магистрати ще говорят пред ученици открито за съдебната власт

Плевенски магистрати ще говорят пред ученици открито за съдебната власт

Под наслов „Открито за съдебната власт” през тази учебна година ще се проведе образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която е по инициатива на Висшия съдебен съвет.

Днес в Плевен беше проведена първата лекция за тази учебна година по програмата. Изнесе я заместник-председателят на Окръжен съд Плевен – съдия Екатерина Панова. Пред ученици от 11клас на Математическа гимназия „Гео Милев“ град Плевен тя представи темата „Разделението на властите според Конституцията на Република България, функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система. Висшия съдебен съвет“. В същото училище се предвижда осъществяването на още 6 лекции, в които ще бъдат представени темите „Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите“ и „Възрастта и нейното значение в правото (възникване, упражняване и прекратяване на права и задължения, от рождението до пълнолетието).

Освен Математическата гимназия, в програмата тази учебна година ще участват също Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, ОУ „П.К.Яворов“ и ОУ „Стоян Заимов”.

Лекциите ще се проведат по предварително уточнен график през месеците март, април, май и юни. Лектори са заместник председателите на Окръжен съд Плевен съдия Екатерина Панова и съдия Емил Банков, както и съдия Силвия Кръстева и съдия Светла Димитрова.

Тази година учениците, които ще участват в Образователната програма, ще получат Удостоверение за участие и копие от Конституцията на Република България.

Инициативата на Висшия съдебен съвет, която се осъществява съвместно с Министерството на образованието, цели повишаване на правната култура на подрастващите, запознаването им с правата и задълженията, които имат като граждани на Република България, как да не станат жертва на престъпление и как биха могли да защитят правата си.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...