Акценти
Начало / Култура / Плевенският театър стана част от престижния фестивал „Театър на кръстопът”

Плевенският театър стана част от престижния фестивал „Театър на кръстопът”

ДКТ „Иван Радоев” представи снощи на сцената на Народния театър в Ниш спектакъла „Вишнева градина” на режисьора Иван Сенин. Представлението е част от конкурсната програма на фестивала „Театър на кръстопът”, който се провежда в сръбския град от 11 до 19 март.

През тези дни Ниш е център на театралния живот на Балканите. Публиката може да види 10 пиеси – от антична драма до съвременни текстове.  След оспорвана селекция, в конкурсната програма са избрани да участват спектакли от Сараево (Босна и Херцеговина), Цетине (Черна гора), Белград и Сомбор (Сърбия), Вараждин (Хърватия), Скопие (Македония), Марибор (Словения), Солун (Гърция), както и спектакълът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен „Вишнева градина“ от Чехов.

Всички спектакли са носители на различна естетика, но разглеждат сходни проблеми, споделя директорът на Нишкия народен театър Спасое Милованович, който е и един от селекционерите на фестивала.

Наградите ще се определят от престижно международно жури с членове от Хърватия, Румъния, Черна гора, Косово, Сърбия и Македония. Паралелно с него ще работи и журналистическо жури.

Ще бъдат присъдени награди за най-добро представление, режисура, четири награди за актьори, както и награди за костюми и сценичен дизайн, за оригинална музика и сценично движение. Ще бъдат връчени и специални награди, между които – награда на кръглата маса за критика и награди на журналистическото жури.

Снимка: личен архив

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...