Акценти
Начало / Култура / Плевенският театър поставя най-новата писа на Керил Чърчил

Плевенският театър поставя най-новата писа на Керил Чърчил

Плевенският драматичен театър е първият, който ще постави извън Великобритания най-новата пиеса на Керил Чърчил „Зън-зън злосторниците”. Лондонската премиера на пиесата е през 2012 г. и първият й превод е на български език. Прави го Младен Алексиев, чиято е концепцията и реализацията на спектакъла на плевенска сцена, научихме от драматурга на театъра Елена Ангелова.

Керил Чърчил е британска писателка и драматург, родена през 1938 г. Тя е един от най-силно социално и политически ангажираните драматурзи на прага на двете хилядолетия. Чърчил се занимава с проблемите на съвременното ни общество чрез своя сатиричен поглед и остър език, като оголва всички недостатъци, без да спестява неудобната истина.

В пиесата си „Зън-зън злосторниците” тя среща зрителя с две различни семейства в две различни държави. Те изпращат синовете си на война. „Зън-зън злосторниците” е артистична намеса, в която – чрез средствата на театъра и киното – градът е превърнат в игрова площадка на действието.

Върху спектакъла Младен Алексиев работи с актьорите  Анелия Стойнова, Нина Илиева-Петкова, Антъни Пенев, Асен Данков, Георги Енчев.  Участие вземат и две чуждестранни студентки от Медицинския университет в Плевен.

За първи път в този спектакъл по време на представленията ще има мултимедия с превод на текста на английски език.  Това ще направи достъпна постановката за многобройните чуждестранни студенти в града.

Сценографията и костюмите са на Константин Вълков, авторската музика е на Калин Николов.

Премиерата на „Зън-зън злосторниците” е на 15 януари 2018 г, от 19 часа на Голяма сцена. Следващите представления ще са на 18 и 25 януари. На 29 януари с този спектакъл Плевенският театър ще гостува на сцената на Театър „София”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...