Акценти
Начало / Последни новини / Плевенският състезател Мартин Попов е вицешампион по блиц до 8 години

Плевенският състезател Мартин Попов е вицешампион по блиц до 8 години

За трета поредна година  Плевен беше домакин на  Държавните индивидуални първенства за момичета и момчета до 8 години.Те се проведоха от 4 до 11 юни, организирани от Българската федерация по шахмат и СКШ „Спартак Плевен XXI“ със съдействието на Община Плевен. Рекорден брой деца – над 140 от 32 клуба в страната, се включиха в надпреварата.

В първите шест дена от надпреварата се състояха състезанията по класически шах. В тях плевенският клуб се включи с трима състезатели. С най-големи изгледи за  успех бе Мартин Попов. Преди две години, още ненавършил 6 години, той бе най-малкият участник на ДИП в Плевен.За две години тренировки ученикът от НУ „Христо Ботев“ спечели доста награди от детски турнири. Сега прибави и четвърто място от Държавно първенство. Мартин започна турнира много силно и след третия кръг бе първи с три победи. Последва загуба от най-силния състезател в групата – Мартин Димитров („В.Топалов“-Варна), станал по-късно и шампион. Последва неочаквана загуба от по-скромен противник. В последните 4 кръга Мартин Попов обаче успя да спечели 3 победи.Така със 6 точки от 9 възможни той се класира на 4-то място, непосредствено след медалистите.

 В групата до 10 години много силно играха Александър Георгиев и Велислав Василев. Александър Георгиев също започна с 3 победи и след третия кръг бе на трето място в класирането. В крайна сметка той също набра 6 точки и влезе в първите десет, класирайки се  на 9-то място. Съотборникът му Велислав Василев пък набра 5,5 от точки от 9 възможни и се класира на 14-то място.Това е много добро представяне и за двамата, тъй като и догодина  ще играят в същата възрастова група.

Веднага след завършването на ДИП по класическия шах се състояха  ДИП по блиц и ускорен шах.Те се играха в 7 кръга по „Швейцарска Система“. По-малкият брой кръгове внесе „елемент на шанс“ при определяне на жребия.Той отново не бе на страната на Мартин Попов, който  в групата до 8 години отново срещна най-силните в групата си. Успя да постигне 5 точки от 7 възможни, което му отреди 6-то място в крайното класиране. При 10-годишните Александър Георгиев и Велислав Василев се наредиха в първата половина на таблицата, постигайки 4 точки от 7 възможни. В турнира игра и Иван Каменов, който постигна 3 точки.

Голямата радост за   СКШ „Спартак Плевен XXI“ дойде обаче в първенство по ускорен шах. В групата на 8-годишните Мартин Попов започна устремно с 4 победи и оглави класирането.В петия отстъпи на Колоненко (Локомотив-София), който след това стана и шампион. В предпоследния кръг направи реми срещу Димитър Димитров (Пловдив). Мартин Попов  направи блестяща партия срещу шампиона на класически шах – Мартин Димитров, като убедително надигра противника си. Така той заслужено спечели второто си място и първият си медал от ДИП. Медалът му, както и добрата игра на неговите съотборници,  донесоха много радост на техния треньор Михаил Гигов. Под негово ръководство тримата състезатели заедно с по-големите Кристиян Георгиев и Кристиян Милев започват подготовка за Държавното отборно първенство до 12 години през месец юли в к-т „Боровец“.

Държавните първенства до 8 и 10 години се проведоха при отлични условия осигурени от х-л „Балкан“.Община Плевен помогна финансово организаторите, а победителите в класическия шах бяха наградени от кмета на град Плевен Георг Спартански.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...