Акценти
Начало / Крими / Плевенският окръжен съд гледа днес делото срещу полицаите, обвинени в кражба на голямо количество цигари

Плевенският окръжен съд гледа днес делото срещу полицаите, обвинени в кражба на голямо количество цигари

В 11:00 часа днес състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, Отдел Специализиран, против  трима полицаи от Плевен, обвинени за кражба на голямо количество на цигари, които са съхранявани в склад на МВР в село Згалево като веществено доказателство.

Емил Христов, Денислав Маринов и Иван Дамянов са извършили кражбата през 2014 г., като за периода от януари – октомври са изнесли от склада в Згалево  367 218 кутии цигари без бандерол, на стойност 2 305 491 лв..

Откраднатите цигари са били веществени доказателства по досъдебно производство на Районна прокуратура – Плевен. То е било образувано срещу неизвестен извършител за това, че през 2009 г. е държал на склад акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон. Иззетите цигари са преместени за съхранение в склада в Згалево. На 28.03.2016 г. там е била извършена проверка. Тя установила, че металната врата към помещението, в което се съхранявали кутиите с цигари била заключена с катинар и верига, имало и поставен печат на служител на ОДМВР – Плевен. Първоначално са установени наредени кашони и чували с цигари от различни марки по начин, който привидно да създаде впечатление, че складът е пълен. При внимателен оглед на помещението било установено, че от него липсват 367 218 кутии цигари без бандерол. Назначената от СЗА експертиза е установила, че стойността на отнетите цигари е 2 305 491 лв.

Тъй като се касае за кражба в особено големи размери и представляваща особено тежък случай, на 22 юли 2016 г. главният прокурор прехвърля случая на СЗ “Антикорупция“ – СГП.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...