Начало / Общество / Плевенският Клуб „Съхрани българското“ остана без помещение

Плевенският Клуб „Съхрани българското“ остана без помещение

Въпросите защо Клуб „Съхрани българското“ остана без помещение и как Община Плевен раздава общински имоти на НПО поставиха днес на пресконференция представители на ПП НФСБ и БСЧИ – Плевен. За това попитаха пред медиите в пресклуба на БТА инж. Николай Маринов, областен координатор на ПП НФСБ, Пройчо Караиванов, председател на БСЧИ – Плевен, Виолета Мицарева, член на Клуб „Съхрани българското“ и Светослав Доков, представител на ВМРО.
До казуса се стигнало след като от Клуб „Съхрани българското“ разбрали, че трябва да освободят помещението, което ползват в къщата-музей „Янко Забунов“. През последните 10 години членовете на клуба са ползвали мястото, като са намерили спонсори, с помощта на които да се направи ремонт. Помещението е предосставено за ползване от Регионален исторически музей – Плевен, който отговаря за имота, но оказва се, че документи за това няма. На практика клубът е ползван безвъзмездно през последните 10 години, без това да е било оформено документално. Именно от това възникнал и проблемът. Предстои помещението да бъде предоставено за ползване на новосформираното сдружение „Янко Забунов“, което е основано на 2.12.2014 година. Според Николай Маринов това не е редно, а още повече, че по негови думи на 27.11.2014 година кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков е изпратил писмо до РИМ – Плевен, в което предлага помещението да бъде дадено на сдружението. Притеснителното за Маринов в случая е, че се предлага да бъде даден имот на сдружение, което още не е било регистрирано по това време. От друга страна има много плевенски сдружения и неправителствени организации, които от години се опитват да получат клуб и са доказали своята дейност, но това не се е случило.
Самият Клуб „Съхрани българското“ няма как да бъде регистриран като сдружение, защото неговите членове са ученици. Именно затова зад тях застават от БСЧИ, които ги подкрепят от самото им основаване. Това е и причината клубът да няма финансиране, което наложило да преустановят дейност през последната година и половина. Към момента идеята е помещението да се даде за ползване на БСЧИ, които могат да се ангажират с него и в документалната част, а то да бъде ползвано от членовете на Клуб „Съхрани българското“. За това са изпратени молби до Общински съвет – Плевен още през януари, но до този момент няма отговор.

Пройчо Караиванов

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...