Акценти
Начало / Култура / Плевенският журналист Валери Какачев с награда за сатирична комедия

Плевенският журналист Валери Какачев с награда за сатирична комедия

Пиесата „Ямурлукмен” на плевенския журналист и сатирик Валери Какачев е отличена с награда в конкурса за комедияВалери_Какачев организиран от Сатиричния театър „Алеко Константинов” в София. Пиесата е отличена заедно с „Деветия ден” от Христо Райчев и „Трансалмия” от Пламен Глогов, съобщава сайтът на СБЖ.

За infopleven.com Валери какачев разказа, че пиесата е писана специално за конкурса и в нея е събрал дългогодишния си опит на фейлетонист. Това е първата ми комедийна пиеса и бях малко изненада от наградата, признава Какачев.

Преди 30 години той печели първата си награда за пиеса, която създава за конкурс на Младежкия театър. Негови пиеси са поставяни  и от телевизионния театър, когато той все още съществуваше и привличаше не малка публика пред малкия екран..
Какачев е автор и на книгите „Опасно е да се усмихваш”, Пепеляшка е вдовица” и сборника разкази „Смъртта на зографа”, илюстрирана от неговия приятел и съгражданин художника Греди Асса. Валери Какачев в продължение на 7 години е и един от сценаристите на култовото телевизионно шоу НЛО. „Може да се каже, че пиесата, с която спечелих наградата на Сатиричния театър, е провокирана и от срещите ми с прекрасните актьори и приятели Велко Кънев, Жоро Мамалев, Антон Радичев, Чочо Попйорданов”, сподели Какачев.

На два пъти той е премиран и с международната награда за хумористичен разказ „Алеко”, присъждана от в. „Стършел”. В местния вестник „Посоки” Какачев създаде и поддържа вече няколко години сатиричната рубрика „Гъдел”.

В момента Валери Какачев работи в екипа на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Освен премията от 500 лв. пиесата на плевенския автор има вероятност да бъде поставена на сцената на Сатиричния театър в София. Очакваме Валери Какачев скоро да съобщи и тази хубава новина.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...