Акценти
Начало / Икономика / Плевенският бизнес се запозна с германския

Плевенският бизнес се запозна с германския

С голяма надежда дойдоха днес в зала „Плевен” над 30 представители на бизнеса от Плевенска община. Те присъстват на провеждащия се бизнес форум с Германо-българската индустриално-търговска камара. „Надеждата ни е да се поучим от силната германска икономика, чийто гръбнак е именно дребният и средният бизнес. А също и да разберем как можем да си сътрудничим ефективно с такива партньори”, заявиха плевенските представители на фирми и предприятия.

Срещата беше открита от кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков, който припомни, че събитието е в рамките на дните на Германия в Плевен, инициатива на посланик Матиас Хьопфнер. Градоначалникът подчерта, че дори в условията на криза, германската икономика остава стабилна и е един от гръбнаците на икономиката в Европейския съюз. „Затова имах среща и с инвеститори от Германия и се надявам скоро да имаме възможност и в Плевен да имаме мащабен, мощен инвеститор. Нека да улесним доколкото е възможно работата с германския бизнес”, призова проф. Стойков.

Цанко Цанков, ръководител на търговския отдел на Германо-българската индустриално-търговска камара, направи презентация какво се е случило в последните няколко години в германската икономика, какви са настроенията в германския бизнес, коя е камарата, с какво се занимава и с какво може да бъде полезна.

Цанков информира и че Германия е втори по важност търговски партньор за България за 2012 год. след Русия и е на четвърто място по инвестиции у нас след Люксембург, Русия и Швейцария. Над 1 000 пък са германските фирми в България.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...