Акценти
Начало / Икономика / Плевенският бизнес не прояви интерес към възможности за реализация в Германия

Плевенският бизнес не прояви интерес към възможности за реализация в Германия

Обявеният за днес форум в зала „Плевен” с представители на плевенския бизнес и на Германо-българската индустриално-търговска камара не се състоя. Не заради друго, а защото плевенският бизнес отсъстваше. И понеже във време на криза трябва да се използва всяка възможност за разширяване на дейността, за обмяна на информация и за проучване на нови пазари, журналистите бяха там. За да можем сега да обясним каква беше целта на срещата. Ако бяха дошли на форума, представителите на предприятия и фирми щяха да намерят съмишленик и помощник в лицето на Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/, която да насочи или поне да информира за излизането на пазара в Германия.

Представителите на камарата Илия Тодоров и Биляна Генова обясниха на журналистите, че в отдела за услуги има такава, която е насочена специално към търсене на бизнес партньори в Германия. Там се изгражда стратегия със съответната българска фирма и се работи в рамките на няколко месеца спрямо нуждите, потребностите и желанията на конкретната фирма. Друг начин на контакт е чрез панаирите. ГБИТК е представител на шест официални панаирни дружества – Дюселдорфския, Кьолнския, Нюрнбергския, Мюнхенския, Лайпцигския и Франкфуртския панаир. Панаирите подпомагат участието на български фирми в изброените изложения в Германия – било чрез изграждане на щандове или пък консултиране как става посещението на наши фирми в Германия, бизнесът също така може да получи и информация фирмите кои са най-силно представените и търсените български браншове в Германия. На панаирите, които са световен форум с участието на над 180 страни в света, български фирми се представят чудесно през последните години в областите храни и напитки, строителни материали и системи, машиностроене и климатични и вентилационни системи.

Биляна Генова допълни, че по принцип интересът на българските фирми към подобни форуми нараства, те опитват да намерят нови пазари извън българския и затова все повече се обръщат с молба за съдействие към Германо-българската камара при търсенето на подходящи партньори. Има партньорства, които невинаги стават веднага, въпрос на взаимно проучване е, но когато има наистина взаимен интерес  и добри условия, се постигат и добри резултати. По отношение на Плевен в последните години имахме запитвания от немски компании, които търсят локация, където могат да позиционират своето производство. Водили сме фирми на разговори тук, имаме реализирана локация на фирма, която се занимава с металообработване с помощта на български партньор”, обясни Генова. Тя допълни, че специално за Плевен се опитват да насочат инвеститори от бранша на машиностроенето и обработване, но за да станат факт, е необходимо повече време.

И плевенски фирми, които да присъстват на форума. А той все пак ще се състои, но следващата седмица. Предстои да се уточни и съгласува и датата на провеждането му.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...