Акценти
Начало / Култура / Плевенските художници с много емоционално писмо срещу отказа за финансиране на симпозиума по скулптура

Плевенските художници с много емоционално писмо срещу отказа за финансиране на симпозиума по скулптура

Дружеството на плевенските художници и Представителството на СБХ Плевен са изпратили писмо до кмета Георг Спартански и председателя на Общински съвет – Плевен, с копие до плевенските медии, в което „категорично изразяват своето несъгласие с решението на Общински съвет гр. Плевен да откаже финансирането на Международния симпозиум по скулптура”.

Те припомнят, че на заседание на Експертния съвет по култура е било обсъдено и решено симпозиумът да бъде включен в Културния календар на Общината и да получи финансиране.

„За съжаление общинските съветници със своето провинциално мислене спънаха едва проходилия форум. Форум, който донесе престиж на град Плевен в световен мащаб и който щеше още много да работи за доброто име на града и за неговата известност. За европейския му облик. Чухме мнения, изказани от общински съветници, че хората не харесвали тези камъни. Тези „камъни“ са скулптури. Скулптури, които ще останат след нас и вас, скъпи общински съветници”, се казва в писмото.

 „Хората трябва да се възпитават във възприемане на съвременното, световното изкуство. Същото се отнася и за общинските съветници. И може би бъдещите поколения ще разберат какво предателство е извършено от Общинския съвет към града ни. Нима тази сума, която беше спестена от култура, ще донесе някаква полза? Не ми се вярва. Това е много жалко за вас. С това ваше гласуване вие се стремите градът ни да остане в забвение. Не може и не бива да се пести от култура”, категорично заявяват от Дружество на плевенските художници и Представителство на СБХ гр. Плевен и завършват емоционалното си писмо, че решението на Общинския съвет е „кощунствено и позорно”.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...