Начало / Култура / Плевенските писатели отбелязаха 10 декември с литературно-музикална програма (видео)

Плевенските писатели отбелязаха 10 декември с литературно-музикална програма (видео)

С литературно-музикална програма Дужеството на писателите в Плевен отбеляза днес  138 години от Освобождението на града ни и Плевенската епопея. Началото на мероприяятието бе поставено в ХГ „Дарение Светлин Русев” от детски хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. Те изпълниха няколко патриотчични песни, след което иззправиха публиката на крака с химна. Веднага след това присъстващите запяха в един глас с хора една от любимите български песни – „Де е България”. Музикален поздрав поднесоха и ученици от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

Преди плевенските писатели да започнат литературното четене, водещата на програмата Татяна Любенова припомни събитията, станали през 1877 година, с които Плевен влиза в историята.  Плевенската епопея се превръща в един най-важните моменти в историята. Със своята продължителсност, с броя на участващите войски и дадените жертви, сражанията при Плевен са едни от най-мащабните събития в хода на Освободителната война, изиграли решаваща роля за нейния изход, припомниха още писателите.

Плевенската поетеса Лалка Павлова прочете пред публиката и стихове, посветени на събитията от Освободителната война, с български, руски и румънски автори. След това в литературното четене се включиха със свои произведения Люлин Занов, Витка Витанова, Петко Спасов, Атанас Славчев, Веселин Чернялски, Илко Иларионов, Цветко Маринов, Яна Върбева и Лалка Павлова.

Следваща Предишна
хор Звъника
Татяна Любенова
хор Звъника

Лалка Павлова
хор Звъника

публика

Лалка Павлова
Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...