Акценти
Начало / Икономика / Плевенските енергетици  с декларация против 5-процентните вноски във фонд „Сигурност”

Плевенските енергетици  с декларация против 5-процентните вноски във фонд „Сигурност”

Енергетиците от “Топлофикация – Плевен” – ЕАД разпространиха днес декларация до медиите, в която изразяват силното си притеснение от приетите на първо гласуване и предложени и одобрени от Комисията по енергетика към Народното събрание за второ гласуване промени в Закона за енергетиката. Част от тези промени е създаване на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на НЕК чрез вноски, които да бъдат в размер на 5 % от месечните приходи от продадена електрическа енергия на всички производители на електрическа енергия.

„Известно е, че към топлофикационните дружества през последните години се провежда политика на рестрикции по отношение на признаване на разходи и определяне на цените, което от своя страна води до невъзможност за положителен финансов резултат.  От друга страна недостига на оборотни средства поради предварително заплащане на природния газ, ненавременното заплащане на топлоенергията от битовите клиенти и закъсняващите плащания на продадената електроенергия, водят до задълбочаващи се финансови и технически проблеми”, се казва в декларацията.

Енерегетиците са категорични, че лишаването от още 5 % от приходите от продажба на електроенергия, изискването за срочно плащане до 15 число на месеца, възможността за събирането на вноските по реда на данъчно-процесуалния кодекс както и непризнаването на вноските като разходи при ценовото регулиране ще доведе до „финансов колапс на дружеството и невъзможност за изпълнение на дейността”.

От  “Топлофикация-Плевен” се опасяват, че тези промени могат да доведат до фалити в сектора и има явна опасност дружеството да се окаже в положението на НЕК.  Рано или късно тези 5% ще рефлектурат и върху цената на топлоенергията за битовите и промишлените абонати, смята пък инж. Митко Христов, председател на синдикалната организация при НСФЕБ-КНСБ

С документа, разпространен до медиите, от „Топлофикация Плевен” декларират, че ще използват „всички законови и нормативни форми за протест за отстояване на правата ни и за неприемане на горепосочените промени в Закона за енергетиката”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...