Акценти
Начало / Новините в снимки / Плевенските военни отбелязаха 68 години от създаването на Пета механизирана бригада

Плевенските военни отбелязаха 68 години от създаването на Пета механизирана бригада

Военно формирование 22 160 отбеляза днес тържествено празника на Пета механизирана бригада. Преди 68 години на 4 декември, когато е и официалната дата на празника, с указ на Министерски съвет е създадена Първа танкова дивизия в София, а след това тя е предислоцирана в Казанлък и се преименува в Пета танкова дивизия, а по-късно в Танкова бригада. След 2001 година тя е преименувана на Пета Шипченска механизирана бригада, а от 2007 беше предислоцирана във войскови район 11 063 в Плевен, поясни капитан Стоян Стоянов, началник отделение „Сигурност на информацията”.

В тържеството се включиха областният управител на Плевен Ралица Добрева, Мартин Митев, председател на Общински съвет – Плевен, кметът на Плевен Георг Спартански, бригадният командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Груди Ангелов,о.з. бригаден генерал Валентин Буров, полк. Росен Арабаджиев, командир на в.ф. 28 870 – Белене, полк. Красимир Атанасов, председател на Асоциацията на Сухопътните войски – клон Плевен, началникът на Военно окръжие – Плевен, военни от Троян, Пловдив, Долна Митрополия и други.

Множество поздравителни адреси по случай празника бяха получени, а редом с тях бяха връчени и награди и грамоти на изявени военнослужещи и цивилни. Общо 10 бяха отличените с признание в днешния тържествен ден. След това бяха поднесени цветя и венци пред паметника на Пета Шипченска механизирана бригада пред входа на войскови район 11 063.

Следваща Предишна
военни празник
военни празник
военни празник

военни празник
военни празник
военни празник

военни празник
военни празник
военни празник

военни празник
военни празник
военни празник

военни празник

военни празник
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...