Акценти
Начало / Култура / Плевенска филхармония открива годината с концерт, посветен на композитора Георги Костов

Плевенска филхармония открива годината с концерт, посветен на композитора Георги Костов

Първият концерт за новата година на Плевенска филхармония ще бъде посветен на 75-та годишнина от рождението на големия наш композитор Георги Костов. Това съобщиха от културния институт.

Концертът под диригенството на Деян Павлов ще се състои на 12 януари в  в зала „Катя Попова“, от 19.00ч.

Солистка ще е Михаела Берова – мецосопран. Михаела Берова е артист в Държавна опера – Стара Загора. Носител е на много награди, последната от коите е от  второто издание на международния конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството“ – 2016, Варна, където печели трета награда, както и специалната, даваща право на участие в Оперна гала в Държавна опера Варна.

Проф. Георги Костов завършва БДК (дн. ДМА “П. Владигеров”) с композиция при проф. П. Владигеров през 1966 г. Специализира в Московската консерватория. Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966 г. От ноември1989 г. до април 2008 г. е ректор на висшето учебно заведение, а от 1995 до 1996 г. е министър на културата в правителството на Жан Виденов. Носител е на орден „Стара планина“. На 21.01.2016 е удостоен с престижното отличие “Златен век” с огърлие. Лауреат е на множество престижни конкурси. Негови творби са записани от БНР, БНТ, Балкантон и др.

Билетите за концерта ще бъдат пуснати в продажба от 9 януари в двата билетни центъра на  Плевенска филхармония.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...