Акценти
Начало / Общество / Плевенска ученичка се пребори със 110 конкуренти за стипендия

Плевенска ученичка се пребори със 110 конкуренти за стипендия

Мария Методиева Стойкова, ученичка от ХІІ б клас на ДФСГ “Интелект” в Плевен, специалност “Банково дело”, спечели стипендия на Фондация “Атанас Буров” за уч. 2012/ 2013 год. Мария се пребори в сериозна конкуренция със 110 кандидати от професионалните гимназии по икономика в страната. Стипендията е оценка за отличния й успех през целия курс на обучение в гимназията, за нейната извънкласна дейност, участие в проекти, участие и награди от конкурси и състезания, както и за достойното й представяне на организираната от Фондацията дискусия и събеседване на тема “Единната европейска валута – проблеми и перспективи. България и Еврозоната”.

Фондация “Атанас Буров” е учредена през 1992 год. с цел да да съхрани идеите и делото на Буров за изграждане на демократична българска държава и просперираща икономика, основана на модерна финансова система и свободно движение на капитали, както и да открива и поощрява таланти в областта на банкирането и икономиката сред професионалните среди и младото поколение. Ежегодно фондацията обявява Конкурс за стипендии за ученици от професионалните гимназии по икономика в България.

През настоящата учебна година формуляри за участие в конкурса и мотивационни писма са подали 110  ученици от професионални гимназии по икономика в Плевен и в още 26 града в страната. Сред тези кандидати са и шест ученици от ХІІ клас на ДФСГ “Интелект”. Оценката на кандидатите е извършена по четири, утвърдени от Фондацията, показатели: участие в извънкласни форми на професионална подготовка, награди от национални и регионални състезания и конкурси, стаж и участие в проекти, както и среден успех на кандидата през целия курс на обучение. От всички кандидатствали, Комисията е поканила в София на дискусия и събеседване на тема “Единната европейска валута – проблеми и перспективи. България и Еврозоната” 34 кандидати. Всички от тях са били оценени с 80 и повече точки (от общо 100 точки), сред тях са две ученички на плевенската гимназия – Мария Стойкова и Марина Бешовишка от ХІІб клас.

В резултат на представянето в дискусията и събеседването, 16 ученици от страната са утвърдени за стипендианти на Фондация “Атанас Буров”, една от тях е Мария.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...