Акценти
Начало / Общество / Плевенска област сред първите по брой пчелни семейства

Плевенска област сред първите по брой пчелни семейства

Традиционно с най-голям брой пчелни семейства са три области в страната, между които е и Плевенска. Това съобщи приоткриването на Десетото международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2012” Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” в Министерството на земеделието. От името на министър Найденов той прочете поздравителен адрес към организаторите и участниците в изложението. От него стана ясно, че за новия програмен период на Националната програма по пчеларство – 2011-2013 г., е осигурен бюджет в размер на 19.5 млн. лева, което е близо три пъти повече в сравнение с предходния период. Само през 2011 г. изплатените субсидии на пчелари са 4 млн. 615 хил.лв. А след направените промени в Националната програма по пчеларство, е дадена възможност на стопани, отглеждащи до 150 пчелни семейства, също да кандидатстват за субсидия при закупуването на нови кошери.

Лентата на юбилейното десето издание на международното изложение прерязаха областният управител  Иван Новкиришки, който е патрон на форума и Васил Палазов, председател на Областния пчеларски съюз. Преди това беше отслужен водосвет от плевенски свещеници.

Тази година в изложението участват над 120 фирми от цял свят. Всяка една от тях може да кандидатства за традиционните награди на изложението  – Голямата награда – плакет „Крило на успеха”, която се дава за новаторство в пчеларството, приз за най-млад пчелар за 2011 г., за нов производ на пчелен продукт, за опаковка и етикет на годината.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...