Акценти
Начало / Образование / Плевенска област на трето място в страната по прием в професионални паралелки

Плевенска област на трето място в страната по прием в професионални паралелки

Плевенска област е на трето място в страната по прием в професионални паралелки и професии след София град и Пловдив. Това стана ясно днес при представянето пред журналисти на одобрения държавен план-прием за учебната 2015 – 2016 година в средните общообразователни и професионални училища в област Плевен.  

План-приемът е утвърден на областна комисия по заетост и е приет без забележки от Министерството на образованието., което е доказателство, че Регионалният инспекторат по образованието и училищата в областта са свършили много добре работата си, подчерта зам.-областният управител Красимир Иванов.

През настоящата учебна година  7 клас ще завършат 2 074 ученици, а 8 клас – 1 556. Началникът на РИО – Плевен Албена Тотева гарантира, че предложеният план-прием е балансиран и умерен, съобразен с броя на завършващите ученици, като е решено да няма пълняемост на паралелки над 26 ученици.

Гамата на предложените профилирани и професионални паралелки е широка. За първи път  през новата учебна година в областта  ще има прием за една паралелка за дуално обучение в ПГ  по механоелектротехника в Плевен.

В средните общообразователни училища  на територията на област Плевен през новата учебна година ще има прием в 21 профилирани паралеки след завършен 7 клас и в 9 профилирани паралелки след завършен 8 клас, каза Снежана Георгиева, експерт в РИО – Плевен. За първи път СОУ „Анастасия Димитрова” в Плевен ще имат нова паралелка с профил природоматематически. Непрофилираните паралелки в областта са 9 и една паралелка за задочно обучение и е предложена от СОУ „Васил Априлов” – Долна Митрополия.

В професионалните училища ще има прием в 42 паралелки с прием след 7 клас за 924 ученици. От тях 21 са профилирани, другите 21 – професионални, съобщи Цветанка Тончева, експерт професионално образование в РИО- Плевен. След завършено основно образование прием ще има в 63 паралелки за 1 364 ученици.  От тях 43 са паралелките в професионални гимназии, две са професионалните паралелки в СОУ и 18 са общо профилираните и непрофилираните паралелки. Ще се осъществи прием и в 12 паралелки с дневна форма на обучение  за придобиване на първа степен на професионална квалификация и 4 паралелки със задочна форма на обучение.Ще се подготвят стругари, шлосери, заварцици, шивачи.

През новата учебна година ще има прием и в 6 помощни паралелки след завършен 8 клас за деца със специални образователни потребности.

Две са новите професии, за които ще има прием през новата учебна година в област Плевен . това са системен програмист в ПГМЕТ – Плевен и икономист в СОУ „Христо Ботев” в Никопол.

005план прием

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...