Акценти
Начало / Последни новини / Плевенската шахматна надежда  Валентин Митев стартира с победа на Европейското първенство в Прага

Плевенската шахматна надежда  Валентин Митев стартира с победа на Европейското първенство в Прага

С безкраен празник и фойерверки в небето на Прага в сряда вечерта е открито Европейското първенство по класически шахмат за деца и юноши от 8 до 18 години. Шампионатът стартира на 18 август, а крайното класиране ще стане известно на 28 август, след изиграването на 9 кръга по Швейцарска система. В първенството на стария континент са се включили 1310 участници от 49 европейски страни. Партиите започват в 15 часа чешко време. На живо се предават първите дъски от всички възрастови групи.

Българският отбор се състои от 28 състезатели от всички възрастови групи. В най – горната възрастова група – девойки до 18 години играе Световната шампионка при момичетата до 12 г. от Гърция 2015 г. Нургюл Салимова. При момичетата до 10 г. се състезава Диляна Иванова, бронзова медалистка при 8- годишните.

В най-многобройната възрастова група момчета до 12 години, под номер 8 в стартовия лист с ФИДЕ ЕЛО (2119) се състезава плевенският шахматист Валентин Митев. Той направи успешен старт в първенството, като спечели убедително партията си от  първия кръг срещу представителя на Румъния Victor Motiu ( 1774). През последните три години плевенската шахматна надежда има в биографията си голям брой спечелени турнири в страната и извън нея, както в своята, така и в по-горните възрастови групи, дори и в мъжки първенства. Това Европейско първенство по класически шах е трето за Валентин и той е максимално амбициран за голям успех. Да припомним, че на Шампионатът на страните от Европейския съюз през 2014 г. Валентин спечели бронзов медал, а на Европейското първенство по ускорен шах през 2015 г. се класира шести.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...