Акценти
Начало / Крими / Плевенската Темида одобри условна присъда за обвинена в трафик на хора

Плевенската Темида одобри условна присъда за обвинена в трафик на хора

Един от членовете на ромската фамилия Беркови е сключил споразумение, информират от пресцентъра на Окръжен съд – Плевен. Припомняме, че подсъдимите Божидар и Райна Беркови, както и тяхната дъщеря Марина, вече имат издадени присъди по обвинения за трафик на хора и пране на пари от престъпна дейност. Случаят с ромската фамилия Беркови започва още през 2010 година, когато е сформирано досъдебно производство срещу тях. по различни причини.

На 11.08.2015г. Окръжен съд – Плевен призна за виновни съпрузите Божидар Берков и Райна Беркова, както и дъщеря им Марина Беркова, и тримата от град Плевен, по повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура – Плевен за пране на пари и трафик на хора. Обвинителният акт беше внесен на 1 декември 2014 г. за това, че в град Плевен и в град Бремен, ФР Германия през периода от 01.01.2007 г. до края на месец декември 2011 г. тримата подсъдими получили и използвали парични средства, за които знаели, че са придобити от тях във ФР Германия чрез тежко умишлено престъпление -„трафик на хора с цел сексуална експлоатация“. Великотърновският апелативен съд отмени присъдата на Окръжен съд – Плевен по делото срещу ромската фамилия Беркови за пране на пари, а делото бе върнато за ново разглеждане на наблюдаващия прокурор, тъй като въззивният съд счете, че са допуснати съществени процесуални нарушения.

Окръжен съд – Плевен бе наложил на всеки подсъдим наказание “лишаване от свобода“ в размер на седем години при строг режим на изтърпяване на същото и глоба в размер на 100 000 лева, като съдът отне в полза на държавата – 22 050 евро, предмети от злато, които били иззети в хода на досъдебното производство от домовете на подсъдимите.

С определение от 27 април, обаче, състав на Плевенски окръжен съд е одобрил споразумение, по силата на което обвиняемата Марина Беркова се признава за виновна. Обвиненията са в това, че през периода от 01.01.2007 г. до края на месец декември 2011г. в гр. Бремен, ФРГ, след като се сговорила предварително с Божидар и Райна Беркови, придобила имущество – парични средства на обща стойност 37 860 евро с левова равностойност 74047.72 лева, за които знаела към момента на придобиването им, че са придобити от тях във ФРГ чрез тежко умишлено престъпление -„Трафик на хора“; повече от два пъти извършила 10 броя финансови операции – превод на парични средства във валута (от Бремен към Плевен) и касово теглена на суми в евро (в Плевен) чрез системата за бързи разплащания с имущество – парични средства, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление „Трафик на хора“ – общо 11300 евро с равностойност 22100.54 лева. Изтеглила касово парични средства в гр. Плевен 80 евро, изпратени й от Райна Беркова с левова равностойност 156.46 лева и в това, че на 17.07.2012 г. в гр. Плевен Божидар, Марина и Райна Беркови, в съучастие като подбудители и помагачи, и Е.А.К. – извършител, умишлено склонили Е.А.К. и я улеснили чрез съвети и разяснения да лъжесвидетелства по дело в Окръжен съд – Плевен, като в показанията си К. потвърдила неистина – че не е проституирала в полза на Марина Беркова в гр. Бремен, ФРГ и че тя не е вземала парите й от тази дейност.

Според споразумението за извършеното престъпление на Марина Беркова ще бъде наложено наказание от две години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с четири години изпитателен срок и глоба в полза на държавата в размер на 20 000 лева. Възпитателната работа с условно осъдената подсъдима трябва да се възложи на полицейския инспектор по нейното местоживеене. Разноските по делото в размер на 738 лв. се възлагат на обвиняемата Марина Беркова.

Определението е окончателно, посочват от Окръжен съд – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...