Акценти
Начало / Крими / Плевенската полиция ще се бори с корупцията чрез информационни материали

Плевенската полиция ще се бори с корупцията чрез информационни материали

Хората се притесняват да застанат с името си, когато подават сигнал за корупция. Това заяви старши комисар Венцислав Катинов, началник на ОДМВР – Плевен, на среща с медиите. Тя бе свързана с информационния ден, който е част от кампанията за разяснение сред обществеността на негативните влияния и последиците от корупционни практики.
Катинов сподели, че от началото на годината има подадени сигнали за корупция и полицията, съвместно с прокуратурата, работи по тях. Основният проблем при подаването на сигнали е свързан със страха на хората, тъй като след това те трябва да дадат показания за конкретния случай. Това от своя страна „дава криле“ на определени хора, които смятат, че няма да бъдат задържани, допълни шефът на полицията. Именно в тази посока ще работи информационната кампания, която цели да запознае гражданите с техните права и да ги насърчи да съобщават за нередности.
Началникът на полицията допълни, че в нашата съседка Румъния постъпват много повече сигнали, а процедурите за тяхното разглеждане са по-опростени. Основната разлика между двете държави е, че в България разследването на всеки един сигнал за корупция е по-продължително.
В рамките на проекта „Обединени срещу корупцията”, който трябва да стимулира сигнализирането за корупционни практики, ще бъдат раздадени 500 флаера, 500 брошури, 500 плаката и 700 ключодържателя. Те целят да запознаят гражданите със законодателството и възможностите, които имат, ако се сблъскат с подобен проблем.
Не бива да се забравя, че още преди 2000 години римляните са познавали някои форми на корупцията, като например подкупа, наричан от тях с ирония argumentum agrentarium, т.е парично доказателство. Римският политик Марк Тулий Цицерон обичал да казва, че неподкупността е единственото качество, което би оценил и у враговете си.
Днес на огледален принцип в трите държави, които работят съвместно по проекта – България, Румъния и Латвия, се акцентира на темата „Корупция“ и на необходимостта от обединени усилия на специализираните структури и гражданското общество за противодействието и ограничаването на последствията от нейното влияние.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...