Акценти
Начало / Общество / Плевенската епопея и Руско-турската война 1877-78 г. във в-к „Илюстровани лондонски новини”, 1878 г.

Плевенската епопея и Руско-турската война 1877-78 г. във в-к „Илюстровани лондонски новини”, 1878 г.

„Англия няма вечни приятели или вечни врагове, а само вечни интереси” лорд Хенри Джон Темпълтън

 Историческите събития, и особено войните, никога не се възприемат еднозначно от всички нации. Винаги в отношението прозират историческите връзки с воюващите страни, съвременните икономически, политически, стратегически интереси, психологически пристрастия и планове за бъдещето. На тези неписани закони се подчинява и най-важното за нас събитие на ХІХ-то столетие – Руско-турската война 1877-78 г. Това е война, която по един или по друг начин засяга цяла Европа, статуквото на Западноевропейските държави, зоните им на политическо влияние и пазарите, на които пласират индустриалните си стоки.

Не е чудно, защо една християнска държава като Англия, не се трогва от последиците от Априлското въстание през 1876 г., защо лорд Солсбъри демонстрира открито негативното отношение на страната си към Руско-турската война, защо английската дипломация тактично и упорито „саботира” Цариградската конференция и накрая съвсем навременната поява на английските военни кораби в Мраморно море, точно преди руската армия да влезе в Цариград.

Английската преса е пулсът на държавната политика, официозът на властта, гласът на опозицията и на нацията.

сн. 1плевенска епопея
Сн1: Графика от неизвестен автор „На Шипченския проход: смъртта на Леман паша в предните траншеи”

През месец януари 2016 г., Дирекция „Военноистирически музеи” – Плевен получи дарение от плевенскатагражданка Ядигяр Дервишева Кочалийска – вестник „Илюстровани Лондонски новини”, брой № 2011,  от 12 януари 1878 г. Вестникът съдържа новини от цял свят – политически, икономически, културни и богат илюстративен материал.

Специално внимание е обърнато на Руско-турската война 1877-1878 г. Върху заглавната страница е поместена графика от неизвестен автор „На Шипченския проход: смъртта на Леман паша в предните траншеи”. Леман паша е представен като герой, защитник на родината, загинал на бойния си пост войн. /сн. 1/

По нататък, страниците на вестника дават сведения за хода на войната. Впечатляващи са публикуваните 4 броя малки по размер графики от Плевен, с автор Карол поп де Сатмари: „Домът на Осман паша в Плевен”, „Осман паша напуска Плевен”, „Улица в Плевен” и „Мостът в Плевен”. Сатмари е утвърден творец, придворен художник и фотограф на румънския княз Карол І, автор на три от достигналите до наши дни снимки на Васил Левски и един от военните кореспонденти в Кримската война 1853-1856 г. /сн. 2/

сн. 2плевенска епопея
Сн.2 Впечатляващи са публикуваните 4 броя малки по размер графики от Плевен, с автор Карол поп де Сатмари: „Домът на Осман паша в Плевен”, „Осман паша напуска Плевен”, „Улица в Плевен” и „Мостът в Плевен”

Особен интерес представляват две допълнителни приложения към вестника – големи по размери графики от Карол поп де Сатмари и Кенан: „Турските военнопленници по пътя от Плевен” /сн. 3/ и „Изглед от град Плевен от пътя към Ловеч”.  /сн. 4/

сн. 3плевенска епопея
Сн.3 „Турските военнопленници по пътя от Плевен”

Общоизвестен факт е, че в Лондон и други английски градове има улици кръстени „Плевен”, на битката и на успешната защита, която Осман паша реализира в продължение на 5 месеца. Той е героят защитник на родината си. Такива са политическите и икономически интереси на Англия в този исторически момент.

сн. 4 плевенска епопея
Сн.4 „Изглед от град Плевен от пътя към Ловеч”

Като изключим националните интереси като фактор влияещ върху отношението на европейските страни към Руско-турската война 1877-78 г. и Плевенската епопея, остава неотменен фактът, че това е решаващо събитие в хода и изхода на войната, което трайно приковава интереса на всички демократични европейски сили.

Нели Станева,  Военноисторически музеи – Плевен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...