Акценти
Начало / Култура / Плевенската галерия вади непоказвани творби на Бешков за изложба в София

Плевенската галерия вади непоказвани творби на Бешков за изложба в София

74 творби от фонда на Художествена галерия „Илия Бешков“- Плевен, ще бъдат част от изложбата „Илия Бешков – свян и страсти“, която тази вечер ще бъде открита в Софийска градска художествена галерия.

За експозицията са събрани над 180 рисунки, собственост още на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово, Градска галерия – Смолян, Художествена галерия „Никола Маринов” – Търговище и произведенията от частни колекции, които публиката ще може да види за пръв път.
Тази изложба представя Илия Бешков като ненадминат рисувач и като неуморен търсач на истината за човека. Похотта, уродливостта, а и красотата (понякога) на неговите герои е убийствено правдива, защото всички те са негови рожби, които обича и осмива без да мрази. Затова пленяват със своята истинност. Най-малкото, което може да се каже за тях е, че са преживени. Те са окъпани от неговата обич. Носят неговите страсти, неговите недъзи и неговата печал от съществуванието им. Това ги прави безсмъртни.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...