Акценти
Начало / Общество / Платформи за щъркели поставят в Белене

Платформи за щъркели поставят в Белене

В очакване на пристигането на щъркелите в Белене поставиха специална платформа за щъркелово гнездо на електрически стълб. Няколко институции са се включили в реализирането на идеята за поставянето на специалното съоръжение, което да улесни и обезопаси гнезденето на щъркелите.

Мястото за поставяне на платформата е избрано на базата на орнитологични изследвания  през последните години, които показват, че щъркелите харесват района и гнездят на съседни улици.  Платформите за обезопасяване на щъркеловите гнезда се поставят през периода ноември – март, когато птиците са на юг. Причината, поради която се налага на електрическите стълбове да се постави платформа за гнездене е да се намалят жертвите от токов удар при птиците, а също така и за да намалее честотата на авариите по електропроводните трасета. Щъркеловите гнезда са широки и тежки, конструкцията им е сложна. Обикновено са дом на много врабчета и други дребни птици, които съжителстват с щъркелите. През периода на гнездене, след излюпване на малките щъркелчета опасността от смъртни случаи при гнезда, построени на електрически стълбове е много голяма. При наличието на платформа значително се намалява риска от токов удар.

От няколко години Природен парк „Персина“ изработва платформи за щъркелови гнезда, които поставя на ключови и рискови места на територията на Парка, съвместно с представители на „ЧЕЗ Разпределение – България“ АД – район Белене.

текст и снимки: ДПП „Персина”

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...