Акценти
Начало / Култура / Пласидо Доминго се среща с българската публика днес

Пласидо Доминго се среща с българската публика днес

 20131204132550-1

Легендарният изпълнител Пласидо Доминго ще се срещне с българската публика днес, 14 февруари. Концертът ще се състои зала „Арена Армеец“ от 20 часа. Единията от „Тримата тенори“ ще бъде подкрепен на сцената от съпровода на Софийска филхармония, диригента Жорди Бернасер и сопраното – Микаела Оесте, както и Вирджиния Тола. Заедно те  ще изпълнят някои от емблематичните за кариерата на певеца арии, както и части от оперети, мюзикъли и популярни испански любовни песни.

Това е първото гостуване на ненадминатия тенор у нас. Домигно е роден в Мадрид, но израства в Мексико. Дебютира на 18 г. в „Риголето“. Наричат го „Краля на операта“ заради големия брой изяви, над 140 роли – повече от всеки друг тенор в историята на музиката.

Доминго има 11 „Грами“ и две латино „Грами“. Освен това се е снимал в над 50 видеоклипа и четири оперни филма. Пял е на най-бляскавите световни сцени, но също така е и дирижирал в „Ковънт Гардън“, в „Метрополитън“, както и в оперите във Виена и Лос Анджелис. Участието му в емблематичното трио тенори заедно с Павароти и Карерас го нареди и в още една класация – тази на най-влиятелните хора в шоубизнеса за всички времена.

73-годишният Доминго е една от най-влиятелните фигури на оперната сцена – едновременно като уважаван диригент и всеотдаен ментор за онези, които си е избрал да въведе в професията на оперния певец. От дълги години е директор – първо на Вашингтонската, после и на Лосанджелиската опера. Същевременно е президент на организацията Europa Nostra, която се грижи за опазването на културното наследство на стария континент.

В България певецът пристигна на 11 февруари заедно със съпругата си Марта Орнелас, с която отделиха време за обиколка и срещи с официални лица, както и визита на Националната опера и балет в София. Звездата сподели, че от 40 години си мечтае да дойде в България и сега мечтата му е факт.

Концертът обещава да се превърне в музикалното събитие на годината.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...