Акценти
Начало / Последни новини / Пламен Дунчев – половин век отдаден на спорта, БФЛА го удостои с плакет

Пламен Дунчев – половин век отдаден на спорта, БФЛА го удостои с плакет

Една от най-спортните личности на Плевен – Пламен Дунчев получи поредното си признание. Това се случи в Петрич, където на официална церемония президентът на Българска федерация лека атлетика /БФЛА/ – Добромир Карамаринов награди заслужили деятели, треньори и атлети. С плакети за развитието на леката атлетика в България бяха удостоени Пламен Дунчев, Динко Ганчев, Иванка Бонова, Галина Пенкова, Ангел Лафчиев и Георги Димитров, като Карамаринов накратко представи всеки от наградените. Адмирации за жеста на БФЛА.

Приносът на Дунчев обаче е за благото на спорта като цяло, защото 49 години от живота му е отдаден на него. Това показва богатата му визитката.

Състезател по плуване – шампион в дисциплината маратон 20 км. След приключване на състезателната си кариера става треньор по плуване в Спортно училище /СУ/ „Георги Бенковски“ /Плевен/. После е зам.председател на Окръжния съвет на Българския съюз за физкултура и спорт в Плевен. Следващото стъпало е зам.председател на Дружество за физкултура и спорт Спартак /Плевен/. От 1987 година е зам.директор на СУ „Георги Бенковски“ /Плевен/, а от 1998 г. вече е негов директор. През 2002 г. е избран за Главен експерт на Министерството на младежта и спорта, като под негово ръководство са областите Плевен, Велико Търново, Ловеч и Габрово. През 2012 г. е сред основателите на Атлетически клуб „Георги Дъков” /Плевен/, чийто президент е и до днес. Като далновиден ръководител, Дунчев намира най-точния човек, който да кове успехите – Галя Николова. Даден е ход на механизма и следват седем години титли и медали. Над 130 медала от национални шампионати и турнири, балкански първенства, участия в европейски и световни първенства за състезателите на клуба в дисциплините по видовете хвърляния /диск, гюле, копие, чук/, бягане и спринт. С най-голям дял за изброените постижения е Галя Николова, избирана многократно за „Треньор на годината“ на Община Плевен. /Нейни атлети са определяни за „Спортист на годината“ на Плевен./ Редом с нея, лицето на АК Георги Дъков в спортно-технически аспект в момента са атлетите Полина Макаева, Радан Илиев, Лидия Борисова, Георги Георгиев, Даниел Кънчовски, Алекс Вълчев, Габриел Петров, Михаил Костов-младши, Теодор Кацарски, Валентин Христов, Мартин Иванов и други. От тук е тръгнала настоящата шампионка и рекордьорка в тласкането на гюле при подрастващите Яна Копчева. Николова е моделирала многократните шампиони Венера Гетова /участничка на Олимпийски игри/, Рената Петкова, Михаил Костов-старши, Вержиния Милашка, Димитър Николов и други.

Сега в АК Георги Дъков отглеждат следващите поколения шампиони. Работи се с деца 1 – 12 клас, които учат в СУ „Георги Бенковски“ и други плевенски училища. Има и атлети, които участват в националните шампионати за жени и мъже.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...